Asuntojen varustelustaso on noussut huimasti-vuonna 1970 puolet asunnoista oli ilman lämmintä vettä

6.12.2017 klo 06:06 Kotimaa Samuli Rissanen

Sadan vuoden aikana on selätetty hellahuoneiden ahtaus, sotavuodet, vakavat puutteet varustelussa, vuokrasääntelyn aiheuttama asuntopula, suljettu asuntorahoitus ja 1990-luvun hintaromahdus.

Nykyaikaiset mukavuudet alkoivat olla kodeissa tavanomaisia vasta 1970-luvulla. Lämmin vesi oli todellisuutta vain puolessa asunnoista vuonna 1970.

Varustelutason lisäksi asumisväljyys on noussut huimasti: Itsenäistymisen aikoihin samojen seinien sisällä asui koko Suomessa keskimäärin yli viisi henkeä alle kahdessa huoneessa.

Nykyajan mini- tai homekodit olisivat olleet isovanhempien lapsuudessa luksusasuntoja.

Nykytermein ajateltuna vuokrayksiö oli yleisin asumismuoto ja penkki tai patja lattialla puolestaan yleisin sänky.

Toinen maailmansota laittoi asuntomarkkinat pahaan puristukseen ja toi kuopan asuinolojen kohentumiseen. Sotavuosina asuntojen rakentaminen pysähtyi. Asuntojen määrä väheni, koska pommituksissa tuhoutui taloja ja toisaalta Karjalan asunnot menetettiin alueiden mukana – yli 10 prosenttia väkiluvusta sijoitettiin evakkoina ympäri maata.

Vielä 1960-luvulla yli puolet asunnoista oli ilman juoksevaa vettä, vessa löytyi vain joka kolmannesta kodista ja keskuslämmitys sekä kylpyhuone kuuluivat vain harvoille.

Nykyajan mini- tai homekodit olisivat olleet isovanhempien lapsuudessa luksusasuntoja. Satavuotiaassa Suomessa asunnosta löytyy todennäköisimmin jo oma huoneistosauna, ja varustelutaso viittaa ennemminkin kylpyhuoneen lattialämmitykseen tai keittiön kivitasoon kuin vettä vuotavaan kattoon.

Ylös