Nordea vähentää väkeä Suomessa – yt-neuvotteluissa katoaa yli 400 työpaikkaa pääosin asiakaspalvelusta

10.12.2017 klo 13:24 Kotimaa Kristiina Kunnas

Nordean pääluottamusmies väittää työmäärän vähenemistä tekosyyksi.

Finanssikonserni Nordea kertoi perjantaina lokakuusta asti odotellun uutisen, kun se ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut. Nordea aikoo vähentää Suomesta noin 420 henkilötyövuotta. Työntekijöiden laskelmien mukaan neuvotteluesitys tietää työpaikan menetystä lähes 500 henkilölle.

Nordea kertoi lokakuussa vähentävänsä lähivuosina eri maissa ainakin 6 000 työpaikkaa digitalisaation ja automatisaation tieltä, joten yt-uutisia oltiin työntekijöiden keskuudessa osattu pelätä. Silti nyt julkistettujen toimenpiteiden laajuus tuli pääluottamusmies Paula Hopposen mukaan yllätyksenä.

– Johtajien suulla on kerrottu, että tämän piti tapahtua asteittain ja hallitusti, sitä mukaa kun asiakkaat oppivat käyttämään uusia palveluita. Se on yllättänyt ihmiset, että pistetäänkin kerralla ranttaliksi, Hopponen kertoi.

Nordean perusteet vähennyksille ovat pankin kilpailukyvyn varmistaminen sekä se, että digitalisaatio ja automatisaatio vähentävät kokonaistyömäärää.

– Yhä useampi asiakas hoitaa kaikki pankkiasiansa muualla kuin konttorissa. Samaan aikaan laadukkaalle ja asiantuntevalle henkilökohtaiselle neuvontapalvelulle on entistä enemmän kysyntää, sanoi Nordean maajohtaja Ari Kaperi.

Hopponen pitää väitettä työmäärän vähenemisestä kyseenalaisena.

– Muutosvaiheessa tarvitaan aina lisää käsipareja. Sanotaan, että teitä on liikaa, kun nytkään ei meinaa työntekijöillä aika riittää, Hopponen sanoi.

Toimialamuutosta ja digitalisaatiota käytetään tässä tekosyynä ylimitoitetuille ja ennenaikaisille henkilöstövähennyksille sekä palveluheikennyksille. – pääluottamusmies Paula Hopponen

Nordealla on Suomessa noin 7 700 työntekijää.

Valtaosa vähennyksistä kohdistuu liiketoimintayksiköihin, jotka palvelevat henkilöasiakkaita ja pk-yrityksiä. Muutokset koskevat myös tiettyjä pankin tausta- ja tukitoimintoja, joista Nordea aikoo siirtää reilut 50 työtehtävää Viroon ja Puolaan.

Työtä vaille jääviä Nordea aikaa tukea taloudellisesti, esimerkiksi tukipaketeilla. Yhtiö on myös perustanut uuden yksikön, jonka tarkoituksena on tukea henkilöiden uudelleentyöllistymistä.

‒ Pidämme huolta henkilöstöstä ja toimimme työnantajana vastuullisesti. Nykymaailmassa se tarkoittaa erityisesti uuden työpaikan tai muun ratkaisun löytymistä mahdollisimman nopeasti, Kaperi sanoi.

Nordean mukaan osa tulevista vähennyksistä hoitunee normaalin vaihtuvuuden ja eläköitymisten avulla. Ensi vuonna lähes 200 nordealaisella on mahdollisuus jäädä eläkkeelle.

Pääluottamusmies Hopposen mielestä uudistuksia ajaa suurosakkeenomistajien ahneus. Hänen mukaansa muutoksista kärsivät myös asiakkaat, joista läheskään kaikki eivät vielä osaa käyttää digitaalisia palveluita.

– Toimialamuutosta ja digitalisaatiota käytetään tässä tekosyynä ylimitoitetuille ja ennenaikaisille henkilöstövähennyksille sekä palveluheikennyksille.

Yt-neuvottelut pitäisi saada päätökseen helmikuussa.

Lähde: STT–Anssi Rulamo
Ylös