Liki 80 taloyhtiössä on jo parveketupakointikielto ja vireillä on yli 60 hakemusta

24.1.2018 klo 12:02 Kotimaa Samuli Rissanen

Suomessa on jo useita kymmeniä taloyhtiöitä, joissa tupakointi on viranomaisen päätöksellä kielletty huoneistoparvekkeilla tai -pihoilla. Eniten kieltoja haetaan suurissa kaupungeissa.

Kiinteistöliiton alueelliset jäsenyhdistykset kartoittivat viranomaisten tekemiä tupakointikieltopäätöksiä eri puolilta maata, ja selvityksestä ilmeni, että kiellon on saanut jo ainakin 76 kerros- ja rivitaloyhtiötä.

Selvitys ei kata kaikkia paikkakuntia, joten luvut ovat ainoastaan suuntaa antavia.

Parveketupakointikiellon hakemisen mahdollistava lainsäännös tuli sovellettavaksi tammikuussa 2017. Taloyhtiö voi hakea tupakointikieltoa paikalliselta viranomaiselta yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Määrätyt kiellot ovat käytännössä seurausta viime kevään yhtiökokouksissa tehdyistä päätöksistä.

– Tupakointikieltopäätösten määrä on jäänyt viime vuonna maltilliseksi, kuten ennakoimmekin. Moni taloyhtiö on päättänyt jäädä seuraamaan tilannetta ja sitä, että oman kunnan viranomaiselta saadaan tietoa prosessin sujuvuudesta ja hintatasosta, Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli kertoo.

Jo voimaan tulleiden kieltojen lisäksi viranomaisilla on parhaillaan käsiteltävänä yli 60 tupakointikieltohakemusta eri puolilla maata.

Jo voimaan tulleiden kieltojen lisäksi viranomaisilla on parhaillaan käsiteltävänä yli 60 tupakointikieltohakemusta eri puolilla maata.

Eniten kieltopäätöksiä on tehty suurissa kaupungeissa: Helsingissä 15, Tampereen seudulla 11, Turussa yhdeksän ja Kuopiossa kuusi. Kainuun maakunnassa yhtään kieltohakemusta ei ole vielä edes vireillä.

Tupakointikiellon viranomaiskäsittelyn hinta vaihtelee paikkakunnittain.  Kustannuksiin vaikuttaa esimerkiksi viranomaiskäsittelyn vaatima työaika, joten taloyhtiön kannattaa valmistella tupakointikieltohakemuksensa huolellisesti.

Kiinteistöliiton tietoon tulleissa kieltopäätöksissä hintahaarukka on vaihdellut yleensä noin 500 ja 1500 euron välillä.

Lisäksi loppukustannukseen on laskettava isännöinnin perimä palkkio, yhtiökokouskustannukset sekä käräjäoikeuden antaman lainvoimaisuustodistuksen kustannukset.

– On suositeltavaa, että taloyhtiö ottaa yhteyttä asiaa paikkakunnalla hoitavaan viranomaiseen jo ennen tupakointikiellon hakuprosessin aloittamista. Etukäteisvalmistelu vähentää tupakointikiellosta koituvia kustannuksia ja nopeuttaa hakemuksen viranomaiskäsittelyä, Hupli neuvoo.

Ylös