”Toimeentulotuki, asumistuki ja ehkäisevä toimeentulotuki muodostavat Bermudan kolmion, josta ei ihminen löydä ulos”

28.1.2018 klo 14:05 Politiikka Kristiina Kunnas

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah ehdottaa sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen malliksi kannustavaa perusturvaa. Essayah puhui Liperissä Pohjois-Karjalassa.

– Työttömyysturvan aktiivimalli voi jopa heikentää pitkäaikaistyöttömän mahdollisuuksia työllistyä, sillä se ajaa ihmisiä toimeentulotuelle. Toimeentulotuelta on työttömyysetuutta vaikeampi työllistyä, sillä jokainen hankittu euro vähentää suoraan tuen määrää. Toimeentulotuki, asumistuki ja ehkäisevä toimeentulotuki muodostavat sellaisen ’Bermudan kolmion’, että sieltä ei ihminen löydä tietään ulos, kansanedustaja ja KD:n puheenjohtaja Sari Essayah totesi lauantaina KD:n Pohjois-Karjalan piirin piirihallituksessa Liperissä.

Ratkaisuksi Essayah ehdottaa sosiaaliturvan kokonaisuudistusta kannustavan perusturvan mallilla. Malli huomioi myös käynnissä olevan työnmurroksen ja vahvistaa pätkätyöläisten, yksinyrittäjien tai aloittelevien yrittäjien sosiaaliturvaa.

Kristillisdemokraatit eivät kannata hallituksen aktiivimallia, mutta tahtovat aktivoida työttömiä purkamalla työttömyysturvan rakenteellisia ongelmia ja tekemällä työnteosta kannattavaa. – Sari Essayah

– Kristillisdemokraatit eivät kannata hallituksen aktiivimallia, mutta tahtovat aktivoida työttömiä purkamalla työttömyysturvan rakenteellisia ongelmia ja tekemällä työnteosta kannattavaa.

Essayah muistuttaa, että tällä hetkellä sosiaaliturva ja työnteko ovat heikosti yhdistettävissä.

– Työjaksoja tehnyt työtön voi esimerkiksi joutua taloudellisiin hankaluuksiin, sillä tuki voidaan katkaista, mikäli palkkatodistuksen toimittaminen työttömyyskassalle viivästyy.

– Rankaisemisen sijaan kaikkea työn vastaanottamista on helpotettava niin, ettei työttömyysturvaa menetä tai sen saamista joudu odottamaan kohtuuttoman kauan. Paras on, jos järjestelmä on jo lähtökohtaisesti sellainen, että työnteko ja sosiaaliturva yhdistyvät sujuvasti, Essayah sanoo.

 

Ylös