Professori Hiilamolta kehut Maanselän perusturvakirjalle

4.2.2018 klo 12:43 Kotimaa Merja Eräpolku

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon mukaan KD:n puoluesihteeri ”Asmo Maanselän tuore kirja Kannustava perusturva tarttuu haasteeseen tavalla, joka nostaa hiukset pystyyn”.

Etelä-Suomen Sanomien tänään julkaisemassa mielipidekirjoituksessa Hiilamo toteaa, että ”sosiaaliturvan tutkijat ovat jo pitkään olleet sitä mieltä, että Suomen tilkkutäkkimäinen ja huonosti yhteensopiva perusturvajärjestelmä on ison remontin tarpeessa”.

Maanselän kirjassa verrataan Suomen sosiaaliturvajärjestelmää Ruotsiin ja Isoon Britanniaan, jossain määrin myös Saksaan.
– Havainnot ovat monelle yllättäviä: Suomessa maksetaan heppoisin perustein melko korkeita etuuksia. Järjestelmä ei vaadi tuen saajilta suurta aktiivisuutta, mutta toisaalta se ei myöskään tarjoa paljoakaan tukea. Olen päätynyt samoihin havaintoihin omissa tutkimuksissani ja selvityksissäni, Hiilamo toteaa kirjoituksessaan.

– Populistisen syyllistäjän erottaa vakavasti otettavasta kriitikosta se, pystyykö hän esittämään vaihtoehtoa nykymallille. Tämän vaatimuksen Maanselkä täyttää hienosti, Hiilamo toteaa.

Ensi vuonna käyttöön tulee tulorekisteri, joka tekee mahdolliseksi dramaattisesti yksinkertaistaa perusturvaa. Maanselkä esittää Suomeen Ison-Britannian mallin mukaista radikaalia etuuksien yhdistämistä. Hiilamon mukaan ”malli on vahvasti holhoava, jopa ankara, mutta yksinkertainen, joustava ja selkeä. Malli painottaa riittävien palveluiden tärkeyttä”.

Populistisen syyllistäjän erottaa vakavasti otettavasta kriitikosta se, pystyykö hän esittämään vaihtoehtoa nykymallille.

– Kannustava perusturva -pamfletti osoittaa, millainen voima on tuorein silmin ja ulkomaisten esimerkkien avulla kotikutoista järjestelmää tarkastelevassa analyysissä. Eri intressiryhmistä muodostetut työryhmät eivät ole päässeet lähellekään samaan, professori Heikki Hiilamo kiittelee.

Ajatushautomo Kompassin julkaisema kirjanen on nopeasti herättänyt asiantuntijoiden huomion. Kirjaa voi tilata viiden euron postituskustannuksia vastaan sähköpostiosoitteesta [email protected] tai [email protected].

Ylös