Laukkanen kritisoi lukuisia ministerivaihdoksia: ”Ministeriöistä uhkaa tulla urapoliitikkojen koulutuskeskuksia”

8.2.2018 klo 14:21 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Antero Laukkanen pitää Sipilän hallituksen lukuisia ministerivaihdoksia ongelmallisina. Esimerkiksi tärkeän ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkkua on hoitanut jo kolme eri ministeriä.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen pitää Sipilän hallituksen monia ministerivaihdoksia ongelmallisena.

Esimerkiksi hallituspuolueista kokoomus on tehnyt ministerikierrätystä jo kahteen otteeseen; ensimmäinen ministeriruletti nähtiin kesällä 2016, kun kokoomus teki ministerikierrätystä Petteri Orpon noustua puolueen puheenjohtajaksi.

Erityisesti Laukkanen on huolissaan kehitysyhteistyöstä, josta vastaava ulkomaankauppa- ja kehitysminsiteri on vaihtunut jo kolmesti.

Olisi hyvä, että ainakin lähtökohtaisesti ministerit valittaisiin koko neljän vuoden kaudeksi

– Hallitus tekee ensin massiiviset leikkaukset kehitysyhteistyövaroista ja sitten vielä salkkua siirrellään henkilöltä toiselle tiiviissä tahdissa, Laukkanen arvostelee.

Laukkanen muistutaa, että vaalikautta on jäljellä vain reilu vuosi. Hänen mielestään nyt olisi täkeää saada asioihin perehtynyt henkilö luomaan jatkuvuutta Suomen kehitysyhteistyöhön, myös tulevaa vaalikautta ajatellen.

Erityisesti Agenda 2030 eteenpäinvieminen vaatii pitkäjänteisyyttä.

– Useat minsterivaihdokset johtavat siihen, että asioiden laadukas ja ammatillinen hoito jää taka-alalle. Ministeri ehtii juuri ja juuri oppia haastavan asiakokonaisuuden, kun häntä jo viedään seuraavaan paikkaan.

– Ministeriöistä uhkaa tulla pelkkiä urapoliitikkojen koulutuskeskuksia. Tällainen poliitikkojen kierrätystoiminta ei voi olla vaikuttamatta ministeriöiden työhön.

– Tuntuu, että nuori poliitikkosukupolvi haluaa koko ajan uusia haasteita ja vastuita. Aikaa ei jää syvällisemmän osaamisen ja kokemuksen kartuttamiseen. Olisi hyvä, että ainakin lähtökohtaisesti ministerit valittaisiin koko neljän vuoden kaudeksi, Laukkanen kritisoi.

Ylös