YLE:n puoluekannatusmittaus: Presidentinvaalit nosti Kokoomusta ja perussuomalaisia, aktiivimalli SDP:tä

8.2.2018 klo 07:50 Politiikka Samuli Rissanen

YLE:n puoluekannatusmittausta varten haastateltiin reilut 4200 kuuden viikon aikana. Kokoomus, Sdp ja perussuomalaiset nostivat kukin kannatustaan noin prosenttiyksiköllä joulukuusta.

YLE:n puoluekannatusmittauksessa Kokoomus, Sdp ja perussuomalaiset ovat nousussa.

Kokoomus on yhä suosituin puolue 20,8 prosentin kannatuksella. Kokoomuksen kannatus on noussut prosenttiyksikön ja varsinainen piikki kokoomuksen kannatuksessa nähtiin presidentinvaalien jälkeisellä viikolla.

SDP nousi tasapelitilanteesta keskustan ohi toiseksi suosituimmaksi puolueeksi 18,7 prosentin kannatuksella. Myös SDP nosti kannatustaan liki prosenttiyksikön.

Sdp:n kannatuksessa näkyy piikki tutkimusjakson viimeisellä viikolla, jolloin myös aktiivimallia vastaan suunnattu mielenilmaus järjestettiin.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Teppo Turja kertoo, että Sdp:n kannatuksessa näkyy piikki tutkimusjakson viimeisellä viikolla, jolloin myös aktiivimallia vastaan suunnattu mielenilmaus järjestettiin.

Kolmantena olevan keskustan kannatus on sen sijaan laskenut 0,4 prosenttiyksikköä 17,4 prosenttiin.

Vihreät jatkaa neljännellä sijalla 14 prosentin kannatuksella.

Viidenneksi suosituin on niin ikään kannatustaan prosenttiyksikön nostanut perussuomalaiset, joita kannattaa kyselyn mukaan 9,6 prosenttia suomalaisista. Tutkimusjohtaja Turja arvioi, että kannatusnousun taustalla on Laura Huhtasaaren hyvä tulos presidentinvaaleissa.

Vasemmistoliiton kannatus laski 0,7 prosenttiyksikköä ja puoluetta kannattaa nyt 8,1 prosenttia suomalaisista.

Rkp:n kannatus on pysynyt ennallaan 4,6 prosentissa.

Sekä kristillisdemokraatit (3,2) että sininen tulevaisuus (1,6) ovat menettäneet kannatustaan vajaan prosenttiyksikön. Puolueet eivät asettaneet omaa ehdokasta presidentinvaaleihin.

Ylen puoluekannatusmittausta varten haastateltiin peräti 4 225  ihmistä ja tutkimusajanjaksokin venyi lähes kuudeksi viikoksi. Haastattelut tehtiin joulukuun 28.päivän ja helmikuun kuudennen päivän välillä. Virhemarginaali on 1,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ylös