Östman vaatii, että muistisairaiden vanhusten sänkyyn sitomisesta on luovuttava

14.2.2018 klo 11:43 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Peter Östman edellyttää hallitukselta toimenpiteitä muistisairaiden vanhusten hoidon parantamiseksi. Östmanin mukaan vanhusten sänkyyn sitominen pitäisi kieltää ja käyttöön ottaa muita hoitokeinoja.

Östman muistuttaa hallitukselle suunnatussa kirjallisessa kysymyksessään, että Suomessa on paljon hyvää osaamista ja käytäntöjä, joiden avulla voidaan tarjota inhimillistä hoitoa vanhuksille elämän loppuvaiheessa sekä saattohoidossa.

Hyvä ja inhimillinen hoito ei kuitenkaan aina toteudu. Östmanin mukana tämä näkyy selvästi muistisairaiden vanhusten hoidossa.

Suomessa on yhä tavallista sitoa muistisairaita vanhuksia sairaalasänkyyn kiinni. Magneettivyön avulla sidottu vanhus ei pääse liikkumaan ja kokee tilanteen usein äärimmäisen ahdistavaksi.

– Pahinta on, ettei henkilökuntaa riitä tarkistamaan vanhusten vointia säännöllisesti, vaan he joutuvat olemaan sidottuina yksin pitkiäkin aikoja.

– Pahinta on, ettei henkilökuntaa riitä tarkistamaan vanhusten vointia säännöllisesti, vaan he joutuvat olemaan sidottuina yksin pitkiäkin aikoja.

Sitomista perustellaan muistisairaiden omalla turvallisuudella.

– Ei haluta, että sekavassa tilassa oleva henkilö tippuu sängystä tai lähtee harhailemaan. Usein käytännön takana ovat kuitenkin liian vähäiset henkilöstöresurssit. Ei ole yksinkertaisesti aikaa hoitaa useampaa muistisairasta henkilöä samanaikaisesti yhdellä osastolla, Östman sanoo.

Hän muistuttaa, että potilaan sitomista ei pitäisi koskaan perustella sillä, että osastolla on sen jälkeen helpompaa ja rauhallisempaa.

Östman vaatii, että muistisairaiden vanhusten sänkyyn sitomisesta on luovutta ja ottaa käyttöön muut hoitokeinot, kuten tehokkaampi kivunlievitys.

– Osastoille, joilla on useita muistisairaita, on taattava riittävä henkilöstömäärä. Ennen kaikkea on kuunnella potilaiden ja omaisten toiveita hoidon suhteen. Vaikeasti sairaalla vanhuksellakin on oikeus tulla kuulluksi, ja hänen itsemääräämisoikeuttaan tulee kunnioittaa niin hyvin kuin mahdollista.

Ylös