Uudenkaupungin autotehtaalla luvassa töitä tuhannelle

14.2.2018 klo 09:32 Kotimaa KD Lehti

Viime vuonna Valmet Automotive sai 15 000 työhakemusta, tämän kevään rekrytointi on jo käynnissä.

Uudenkaupungin autotehtaalla valmistaudutaan lukemaan läpi tuhansia uusia työhakemuksia. Valmet Automotiven tehdas jatkaa vilkasta rekrytointiaan ja pyrkii löytämään tänä vuonna tuhat uutta työntekijää.

Työntekijöiden tarpeen lisääntymiseen vaikuttaa Mercedes-Benzin uuden A-sarjan tuotannon käynnistyminen myöhemmin tänä vuonna.

Tehtaalla työskentelee nyt noin 4 000 ihmistä. Henkilöstöjohtaja Tomi Salon mukaan tehtaalle rekrytoidaan heti uusia toimihenkilöitä ja tuotannon esimiehiä. Myös tuotannon työntekijöitä tarvitaan, sillä vaihtuvuus on tehtaalla suurta.

– Meiltä lähtee jatkuvasti ihmisiä esimerkiksi opiskelemaan ja eläkkeelle. Armeijaan lähti alkuvuodesta 70 henkilöä. Vaihtuvuus on tämän kokoisessa työpaikassa tavallista, Salo sanoo.
Alkuvuoden rekrytointien jälkeen Uudenkaupungin autotehtaan henkilöstömäärän arvioidaan kasvavan noin 4 500 työntekijään.

Käytännössä uusien työntekijöiden etsintä toteutetaan yhteistyössä rekrytointiyrityksen kanssa. Tuotannon työntekijöitä etsitään jatkuvasti, joten hakemuksen voi Salon mukaan jättää vaikka heti. Laajemmin autonrakentajien rekrytointi käynnistyy muutaman viikon päästä.

Viime vuonna autotehdas palkkasi yli 2 000 työntekijää. Hakemuksia saapui vuoden aikana noin 15 000. Tehdasta kiinnostaa soveltuva koulutus ja työntekijäehdokkaan motivaatio.

Tehtäviin kuitenkin koulutetaan, joten palkatuiksi tullaan hyvin erilaisilla taustoilla.

Robotit eivät suinkaan vie töitä ihmisiltä, vaan tuovat niitä lisää.

– Meillä on töissä yhtä lailla peruskoulusta työhön siirtyneitä kuin yliopistokoulutettuja. Yhden ryhmän muodostavat he, joilla on taustalla ammattikoulu ja työ esimerkiksi parturi-kampaajana tai metallialalla. Siis ihmiset, jotka ovat tottuneet tekemään töitä käsillään, Salo luonnehtii.

Tehtaan tuotannossa tehdään kolmivuorotyötä. Parin työvuoden jälkeen tuotantotyöntekijä tienaa noin 30 000 euroa vuodessa, Salo sanoo.

Valmet Automotive ei vielä kerro, milloin uuden A-sarjan valmistus alkaa. Tuotantolinjojen muutostyöt ja henkilöstön koulutus alkoivat jo vuosi sitten.

Linjastoilla on esimerkiksi aiempaa enemmän robotteja, koko tehtaassa yhteensä noin 600.

– Korinvalmistuksessa siirrytään A-sarjan autoissa täysin automaatioon, kertoo valmistuspalvelujen johtaja Pasi Rannus.

Hänen mukaansa robotit eivät suinkaan vie töitä ihmisiltä, vaan tuovat niitä lisää.

– Voin sanoa, että ilman robotteja emme olisi enää tässä liiketoimintamallissa. Automatisointi on mahdollistaja, hän muotoilee.

Robottien käyttö lisää Rannuksen mukaan myös työhyvinvointia. Esimerkiksi hitsaustyöt on tehtaalla pitkälti automatisoitu.

– Hitsaajat ovat siirtyneet robottien käyttäjiksi, Rannus luonnehtii.

STT–Mari Areva
Ylös