Louhimiehen Tuntematon sotilas ylitti miljoonan katsojan rajapyykin

15.2.2018 klo 16:02 Kotimaa KD Lehti

Ohjaaja Aku Louhimies toteaa, että elokuva on inspiroinut nuoria pohtimaan omankin suvun kokemuksia. Miljoonan katsojan raja on kaikkien aikojen ennätys nykyisen vuonna 1972 alkaneen tilastoinnin historiassa.

Odotettu rajapyykki ylitettiin tänään torstaina Helsingin Tennispalatsissa, kun Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas -elokuva saavutti miljoonan katsojan rajan.

Näytöksen avajaissanat lausui presidentti Tarja Halonen, ja onnittelut tilaisuuteen lähetti myös eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.).

Kaikkien aikojen katsotuimpien kotimaisten elokuvien kärjessä on omalla miljoonaluvullaan (2,8) Edvin Laineen Tuntematon Sotilas. Toivo Särkän Kulkurin valssin näki aikoinaan 1,5 miljoonaa katsojaa.

– Rikotun miljoonan katsojan raja on kaikkien aikojen ennätys nykyisen, vuonna 1972 alkaneen elokuvien katsojien tilastoinnin historiassa, Terho totesi onnittelukirjeessään.

Louhimiehen mukaan Tuntematon sotilas nähdään ulkomailla ainakin Ruotsissa, Islannissa ja Norjassa. Sen esittämisestä on sovittu muuallakin, mutta tiedot eivät vielä ole julkisia. Louhimies toivoo, että elokuva pääsisi valkokankaalle myös Venäjällä.

Tuntematon sotilas nähdään ulkomailla ainakin Ruotsissa, Islannissa ja Norjassa.

– Olemme saaneet kyselyitä Venäjältä useammaltakin levittäjältä, mutta neuvottelut ovat vielä kesken, hän kertoo.

Presidentti Halonen totesi tilaisuudessa pitävänsä erityisesti siitä, että Louhimies tuo elokuvassa esille myös kotirintaman kokemukset ja kutsuu katsojaa pohtimaan Suomen historiaa.

– Aina on olemassa paljon ihmisiä, jotka eivät ole saaneet edes alaviitettä historiankirjoihin, Halonen totesi.

– On tärkeä samaistua siihen, kuinka nuoria nämä miehet ja vaimot kotona olivat, kuinka samanlaisia ne äidit ja isät olivat, jotka lapsensa rintamalle lähettivät.

– Nuoret miehet käyvät sodan, nuoret naiset ja äidit kantavat sen seuraamukset.

Louhimies kertoo elokuvan houkutelleen katsojia myös monista sellaisista ihmisistä, jotka eivät olleet käyneet elokuvissa vuosiin.

– Paljon on myös nuoria, jotka eivät ole esimerkiksi ikinä lukeneet kirjaa tai nähneet teatteria, ja sanovat, että elokuva on saanut heidät kiinnostumaan oman suvun historiasta, Louhimies kertoo.

Elokuvassa sanavalmista karjalaismiestä Antero ”Antti” Rokkaa esittänyt Eero Aho kertoo, että elokuvan tekovaiheessa hän pohti paljon omankin sukunsa kokemuksia. Vaikka Ahon äiti on syntynyt Viipurissa, kuuli Aho yksityiskohtaisemman kertomuksen äitinsä evakkoon lähdöstä vasta omilta lapsiltaan.

– On kai helpompaa puhua asioista lapsenlapsille kuin omille lapsille, Aho sanoo.

Aho uskoo sodan jättäneen jälkensä myös jälkipolviin. Monet elokuvan nähneistä ovat tulleet puhumaan hänelle evakkoudesta ja sukunsa sotakokemuksista.

– Toki kokemus sodasta liudentuu ajan ja sukupolvien myötä, mutta kyllä sieltä joku jälki jää. Ymmärrän, miksi suomalaiset ovat tapelleet nakkikiskan jonoissa. Se liittyy varmasti sisälle jääneisiin patoumiin.

Rokan roolissa erityisen haastavaa oli Ahon mielestä Kannaksen murteen haltuunotto. Sitä hän harjoitteli ulkoillessaan vain muutaman kuukauden ikäisen lapsensa kanssa.

– Työntelin lastani rattaissa ympäri Töölönlahtea ja hoin repliikkejä. Olin varma, että kun lapsi avaa suunsa, hän puhuu Kannaksen murretta, Aho nauraa.

STT–Reeta Paakkinen

 

Ylös