KD:n Peter Östman puolustaa puolen miljardin vientitulot vuosittain tuottavaa turkistarhausta

17.2.2018 klo 18:23 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman muistuttaa, että turkistarhaus tuottaa 400-500 miljoonan euron vientitulot vuosittain.

– Turkistarhaus on erittäin kannattava kansantaloudellinen elinkeino, koska tuotantopanokset tulevat pitkälti kotimaasta ja vastaavasti vientiin suuntautuu käytännöllisesti katsoen kaikki tuotanto, Östman sanoo.

Varsinkin alueellisesti turkistuotanto on merkittävä elinkeino. Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien alueella tuotetaan 90 prosenttia turkiksista. Kymmenen suurinta turkistuotantokuntaa saavat kukin yli 4 prosenttia kunnallisverotuloista turkistuotannosta.

– On hyvin vaikeaa keksiä toista elinkeinoa, joka kansantaloudellisesti tuo yhtä paljon hyötyjä

– On hyvin vaikeaa keksiä toista elinkeinoa, joka kansantaloudellisesti tuo yhtä paljon hyötyjä tämän kokoluokan elinkeinoon kuin turkistarhaus, Östman muistuttaa.

Myös turkistarhaamisen tuottavuus on hyvä ja useat kunnat hyötyvät elinkeinosta. Se puolestaan edesauttaa Östmanin mukaan eläinten hyvinvointia.

Hän pitää Norjan hallitusohjelman taannoinen linjausta surullisena esimerkkinä siitä, kuinka turkiselinkeino, sadat yrittäjät ja työntekijät ovat joutuneet poliittisen kompromissin kohteeksi. Vastuullisen jatkamisen osalta Norjan hallituksen tilaamassa selvityksessä listattiin parannuksia.

– Suomessa nämä parannusehdotukset on jo tehty esimerkiksi jalostuksen, eläinten virikkeistämisen ja kasvatuksen dokumentoinnin osalta, Östman kertoo.

Joulukuussa levisi huhu että Eläinsuojelujärjestö Animalia ja Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto aikovat taas luovuttaa eduskunnalle turkistarhauskiellon sisältävän vetoomuksen, kun eduskunta käsittelee uutta eläinsuojelulakia.

Östman uskoo, että Animalia on todennäköisesti saanut innostuksensa Norjasta.

– Onneksi Suomen nykyhallituksella ei ole vastaavia lainsäädännöllisiä suunnitelmia kuin Norjan hallituksella. Mahdollisen elinkeinon kieltämisen vaikutukset olisivat monille kunnille tuhoisat. Vaikutukset olisivat tuhoisat myös niille yrittäjille jotka ovat vuosia elinkeinoa harjoittaneet, Östman arvioi.

Parhaillaan lausuntokierroksella olevassa eläinsuojelulaissa määritellään, mitä eläimiä Suomessa voidaan pitää tuotantoeläiminä. Turkiseläinten oloihin harkitaan Östmanin mukaan parannuksia turkiseläinasetuksessa, jota päivitetään uuden eläinsuojelulain yhteydessä.

– Lausuntokierrokselle lähteneessä lakiluonnoksessa todetaan nyt, että riittävästä veden saannista on huolehdittava.

Östman puhui Seinäjoella järjestetyssä Nahkanäyttelyssä, joka on turkistuottajien ja elinkeinon muille toimijoiden kohtaamispaikka.

Ylös