Yhteishaku alkamassa-tarjolla lähes 80 000 opintojen aloituspaikkaa

19.2.2018 klo 10:13 Politiikka Samuli Rissanen

Yhteishaku ammatillisen koulutukseen ja lukioon alkaa huomenna ja päättyy tiistaina 13.3. Yhteishaussa on tänä keväänä tarjolla noin 79 800 aloituspaikkaa.

Yhteishaussa on tarjolla tänä keväänä noin 79 800 aloituspaikkaa, joista 41 900 ammatillisessa koulutuksessa ja 37 900 lukiokoulutuksessa. Viime keväänä aloituspaikkoja oli 82 100, joista 44 300 ammatillisessa ja 37 800 lukiokoulutuksessa.

Ruotsinkielisessä koulutuksessa aloituspaikoista 1 850 on ammatillisessa koulutuksessa ja 2 700 lukioissa.

Ammatillisessa koulutuksessa eniten aloituspaikkoja on tarjolla sosiaali- ja terveysalalla (5 400), liiketalouden ja kaupan alalla (4 600), ajoneuvo- ja kuljetustekniikassa (4 200) sekä arkkitehtuurin ja rakentamisen alalla (3 900).

Ammatillisen koulutuksen kaikista aloituspaikoista noin 5 000 (viime vuonna 6 200) on varattu lukion suorittaneille.

Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen päättäville ja ilman tutkintoa oleville hakijoille.

Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen päättäville ja ilman tutkintoa oleville hakijoille. Yhteishaussa ei voi hakea ammatilliseen koulutukseen, jos hakija on jo aiemmin suorittanut ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon.

Tutkinnon jo suorittaneet voivat hakea ammatilliseen koulutukseen jatkuvassa haussa. Oppilaitokset päättävät itse jatkuvan haun hakuaikatauluista, hakumenettelyistä ja valintaperusteista.

Opiskelemaan haetaan osoitteessa www.opintopolku.fi. Myös tieto tarjolla olevista koulutuksista ja ohjeet hakemiseen löytyvät Opintopolusta.

Yhteishaun ammatillisen koulutuksen opiskelijaksi ottamisen perusteisiin on tehty muutoksia osana ammatillisen koulutuksen reformia. Valintaperusteet ja ohjeet hakemiseen löytyvät Opintopolku.fi-palvelusta.

Heti yhteishaun jälkeen käynnistyy haku vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävään ammatilliseen koulutukseen. Haku alkaa 14.3. ja päättyy 4.4. Erityisoppilaitosten yhteisessä haussa haki viime vuonna noin 3 100 hakijaa.

Oppilaitokset julkaisevat sekä yhteishaun että erityisoppilaitosten haun opiskelijavalinnan tulokset aikaisintaan 14.6.

 

Ylös