”Tosiasia, että lapsi saa alkunsa yhdestä biologisesta isästä ja yhdestä biologisesta äidistä, sivuutetaan”

21.2.2018 klo 16:33 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen puuttui äitiyslakia koskevan kansalaisaloitteen käsittelyyn eduskunnassa heti alkumetreillä, kun hän esitti kansalaisaloitteen lähettämistä perustuslakivaliokuntaan.

Laukkasen ehdotusta kannatti keskustan Markus Lohi, joten asiasta äänestettiin. Eduskunta kuitenkin päätti äänin 86–29 olla lähettämättä äitiyslakia perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.

Äänestyksestä oli poissa peräti 84 kansanedustajaa.

Eduskunta siis kannatti asian käsittelyn jatkamista lakivaliokunnan mietinnön pohjalta. Valiokunta ei kuitenkaan ollut mietintöineen yksimielinen, vaan aloitteen hylkäämistä ehdottaa mietinnössä kristillisdemokraatteja valiokunnassa edustava Antero Laukkanen.

Käsittämätöntä, että äitiyslain nojalla osa lapsista tehdään oikeudellisesti isättömiksi aina 18-vuotiaiksi saakka

Eduskunnalle puhunut Laukkanen arvioi, että on käsittämätöntä, että äitiyslain nojalla osa lapsista tehdään oikeudellisesti isättömiksi aina 18-vuotiaiksi saakka eikä biologinen isä voi lapsen täysikäisyyden jälkeenkään saada virallista isyyttä vaikka sekä hän että lapsi sitä haluaisivat.

Perustuslakivaliokunnan arviota kaipailivat muutkin kristillisdemokraattien kansanedustajat, jotka olivat huolissaan paitsi huonosta lakiesityksestä, mutta myös erityisesti siitä, että sitä kautta tuotetaan isättömiä lapsia.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti, että äitiyslaki merkitsee suurta suunnanmuutosta myös lainsäädännössä, joka on kuitenkin tähän asti pyrkinyt vahvistamaan lapselle isän.

– Tässäkin talossa on haluttu vahvistaa jokaiselle lapselle isä aina Miina Sillanpään ajoista lähtien, Essayah muistutti eduskuntaa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kertoi, että jo viime hallituskaudella aloite äitiyslaiksi tuli hallituksen esityslistalle oikeusministeriöstä.

– Mutta olin silloin hallituksen jäsen ja pystyin estämään sen etenemisen, Räsänen kertasi eduskunnalle.

Tällä kertaa äitiyslaki tuotiin eduskuntaan kansalaialoitteena. Siinä esitetään, että synnyttävän äidin naispuoliso voitaisiin tunnustaa niin ikään lapsen äidiksi jo ennen lapsen syntymää.

Tähän asti tunnustaminen on hoitunut perheen sisäisellä adoptiolla.

Räsäsen mukaan äitiyslaki on esimerkki siitä, miten vaikeaa ja elämälle vierasta on yrittää sovittaa sukupuolineutraaliutta vanhemmuutta koskeviin lakeihin.

– Jokainen lapsi saa kuitenkin alkunsa yhdestä biologisesta äidista ja yhdestä biologisesta isästä. Nämä tosiasiat on nyt pyritty sivuuttamaan tässä, Räsänen sanoi.

Ylös