Hypon mukaan käynnissä on vuosikymmenen vilkkain asuntomarkkinavuosi

23.2.2018 klo 08:43 Politiikka Samuli Rissanen

Kuluvasta vuodesta on tulossa koko vuosikymmenen vilkkain asuntomarkkinoilla, ja pääkaupunkiseudulla asuntokauppa on noussut jo finanssikriisiä edeltäville tasoille, kertoo asuntomarkkinoihin erikoistunut Suomen Hypoteekkiyhdistys.

Hypon mukaan asuntomarkkinat seuraavat yleistä talouskehitystä. Asuntomarkkinat kuitenkin jakautuvat alueellisesti voittajiin ja häviäjiin. Asuntojen hintojen arvioidaan nousevan tänä vuonna 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 2 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hintoihin odotetaan sekä tänä että ensi vuonna 3 prosentin lisäystä.

Kasvukaupungit repivät eroa nopeasti muuhun maahan. Muutoksen nopeudesta kertoo Hypon mukaan se, että nyt siirrytään kohti kaupungistumisen toista aaltoa, jossa kilpaa käydään kaupunkien kesken.

– Kasvukolmio Helsinki–Tampere–Turku nykäisee nousukaudella eroa muihin, ja pudotuspeli keskisuurten kaupunkien kesken on käynnissä

– Kasvukolmio Helsinki–Tampere–Turku nykäisee nousukaudella eroa muihin, ja pudotuspeli keskisuurten kaupunkien kesken on käynnissä, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kertoo.

Hypon Asuntoindeksi osoittaa jyrkästi ylöspäin kaikissa kolmessa suuressa kaupungissa. Talouskasvu jatkuu vahvana ja samalla muuttoliike kiihtyy. Valtiovallan tulisi tukea kehitystä, eikä rajoittaa sitä. Huolia kasautuu muun muassa sote- ja maakuntauudistuksesta.

– Sote- ja maakuntamalliin piilotettu myrkkypilleri valuttaa kaupunkien kiinteistöverot valtionosuuksiin. On syytä kysyä, hukkuuko rakentamisen kiitettävä kiihdytys rotkoon, kun kasvusta rankaistaan entistä enemmän, Hypon Brotherus huomauttaa.

Asuntolainakanta kasvaa maltillisesti parin prosentin vauhdilla, mutta taloyhtiölainojat kulkevat yli kymmenen prosentin nosteessa. Erkaantuminen alkoi vuonna 2012.

Asuntolainakanta kasvaa maltillisesti parin prosentin vauhdilla, mutta taloyhtiölainojen kasvuvauhti ylittää kymmenen prosenttia. Lainakannan kasvu alkoi erkaantua vuonna 2012. Muutoksen taustalta löytyy useita tekijöitä korkovähennysoikeuden leikkauksesta asunto-osakeyhtiölainoja suosiviin sijoittajiin.

Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän rahoitusosaaminen tulee tälliasessa tilanteessa tuiki tärkeäksi.

– On syytä selvittää myös taloyhtiön omistajarakenne ennen kauppakirjojen allekirjoitusta, sillä jos taloyhtiön muut omistajat ovat lähinnä sijoittajia, etenkin rahastoja, ovat riskit merkittävän suuret ja tulevat lainakustannukset mahdollisesti odotuksia isommat.

– Kaikkein karuin tilanne tulee vastaan, jos sijoittaja ei selviydy vastikemaksuista, koska silloin kulut kaatuvat muiden osakkaiden harteille, ainakin hetkellisesti. Taloyhtiöstä voi tulla tahtomattaan pikavippaaja asuntosijoittajalle tai -rahastolle, Brotherus sanoo.

Ylös