Oppositiopuolueiden mukaan EU-oikeudellisia kysymyksiä ei voida sivuuttaa soten valmistelussa

27.2.2018 klo 08:46 Politiikka Samuli Rissanen

SDP, perussuomalaiset, vihreät, vasemmistoliitto, RKP ja kristillisdemokraatit vaativat, että maan hallitus varmistaa etukäteen EU-komissiolta sote-uudistuksen valinnanvapauden yhteensopivuuden EU:n kilpailuoikeuden kanssa.

Oppositiopuolueet vaativat, että hallitus varmistaa etukäteen EU-komissiolta sote-uudistuksen valinnanvapauden yhteensopivuuden EU:n kilpailuoikeuden kanssa.

SDP, perussuomalaiset, vihreät, vasemmistoliitto, RKP ja kristillisdemokraatit vaativat asiaa tänään julkistetussa yhteisessä tiedotteessa.

Hallitus päätti tammikuussa, ettei sote-laeille haeta varmistusta EU-kilpailuoikeudesta.

– Hallitus on tarjonnut erilaisia hätäselityksiä, miksi se ei edelleenkään halua komission kantaa selvittää.

Oppositiopuolueiden mielestä riskit ovat nyt nousseet uudelle tasolle, kun EU-tuomioistuin kumosi komission Slovakian terveydenhuoltojärjestelmää koskevan ratkaisun.

– Juuri tuohon nyt kumottuun komission ratkaisuun hallitus pääosin osin nojautui perustellessaan, miksi valinnanvapausmallin notifiointi ei sen mielestä ollut välttämätöntä, oppositiopuolueet muistuttavat.

Tuoreen EU-tuomioistuimen ratkaisun jälkeen myös parhaat EU- ja kilpailuoikeuden asiantuntijat ovat todenneet, että ratkaisun valossa ehdotettuun valinnanvapausmalliin sisältyy suuria riskejä ja asiaan olisi ehdottomasti hankittava komission kanta.

Oppositiopuolueet muistuttavat, että mikäli komissio jälkikäteen katsoisi valinnanvapausmallin EU:n valtiontukisäännösten vastaiseksi, se voisi johtaa terveydenhuoltojärjestelmän syvään kriisiin, kun käyttöönotettua mallia pitäisi alkaa rakentaa uusiksi.

Oppositiopuolueet ovat kritisoineet muutoinkin valittua mallia ja näkevät siinä useita merkittäviä ongelmia. EU-oikeudelliset ongelmat ovat kuitenkin opposition mielestä niin vakava kysymys, että sitä ei voi sivuuttaa.

– Hallitus on tarjonnut erilaisia hätäselityksiä, miksi se ei edelleenkään halua komission kantaa selvittää. Mikään näistä ei kuitenkaan muuta sitä, että jos notifiointi jätetään tekemättä, otetaan erittäin suuria riskejä suomalaisten terveydenhoidon kustannuksella.

 

Ylös