Itsemurhien ehkäisykeskus aukeaa Helsingissä

1.3.2018 klo 08:32 Kotimaa Samuli Rissanen

Mielenterveysseura avaa tänään Helsinkiin uuden itsemurhien ehkäisykeskuksen, johon voi hakeutua suoraan ilman lähetettä. Helsingin lisäksi vastaanottotoimintaa on myös Kuopiossa.

Suomen itsemurhaluvut ovat jo pitkään olleet yli EU:n keskitason ja korkeammat kuin muissa Pohjoismaissa.

Mielenterveysseura avaa tänään Helsinkiin uuden itsemurhien ehkäisykeskuksen, johon voi hakeutua suoraan ilman lähetettä. Vastaanottotoimintaa on myös Kuopiossa.

 

Suomessa tehtiin vuonna 2016 yhteensä 787 itsemurhaa. Määrä on korkea, sillä esimerkiksi liikennekuolemia oli samana vuonna 258.

Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen kertoo, että keskuksen tavoitteena on tarjota tukea ja apua itsetuhoisuudesta kärsiville, itsemurhaa yrittäneille ja heidän läheisilleen sekä itsemurhan tehneiden omaisille. Keskus tarjoaa myös koulutusta itsemurhavaarassa olevan tunnistamisessa, itsetuhoisuuden puheeksi ottamisessa sekä jatkohoitoon ohjaamisessa.

– Itsemurhayritys tai itsetuhoisuus voivat olla vaikeita aiheita jopa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Tähän on saatavilla nyt entistä enemmän asiantuntevaa ja erikoistunutta apua, Kukkonen sanoo.

Asiakkaaksi itsemurhien ehkäisykeskukseen voi hakeutua itse ja kaikki palvelut ovat maksuttomia. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon toivotaan ohjaavan itsetuhoisuudesta kärsiviä asiakkaitaan keskuksen palveluihin. Ehkäisykeskuksen toiminnan rahoittaa STEA (sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus).

Mielenterveysseura on ottanut käyttöön interventiomallin itsemurhaa yrittäneille, joka Sveitsissä on tutkitusti vähentänyt uusia itsemurhayrityksiä. Menetelmän vaikuttavuudesta on myös Suomessa käynnissä tutkimus.

Suomessa tehtiin vuonna 2016 yhteensä 787 itsemurhaa. Määrä on korkea, sillä esimerkiksi liikennekuolemia oli samana vuonna 258. Itsemurhayrityksiä on arvioitu olevan noin kymmenkertainen määrä toteutuneisiin itsemurhiin verrattuna.

Kokkosen mukaan itsemurhayritys on useimmiten harkitsematon.

– Epätoivo voi olla hetkeksi syventynyt, mikä saa tilanteen tuntumaan umpikujalta. Vaikeasta tilanteesta keskustelu estää itsemurhayrityksiä tehokkaasti, kun erilaisia ratkaisukeinoja alkaa hahmottua. Psyykkinen kipu hellittää ja toivoa alkaa syntyä.

Itsemurhien ehkäiseminen on yksi suomalaisen mielenterveystyön merkittävimpiä kysymyksiä. Tutkimusten mukaan itsemurha traumatisoi lähipiirissä keskimäärin 6-10 henkilöä. Itsemurhat vaikuttavat tuhansiin ihmisiin joka vuosi.

– Itsemurhaa yrittäneet ovat usein myöhemmin hyvin kiitollisia, etteivät kuolleet. Se on vahva perustelu, että itsemurhien ehkäisytyötä tulee jatkaa entistä voimallisemmin, Kukkonen muistuttaa.

Ylös