Tasa-arvotyöhön päivitys

4.4.2018 klo 11:07 Kolumnit Merja Eräpolku

Nuorena päädyin ajatukseen, että feministit ovat kitiseviä naisia, jotka kuvittelevat olevansa miehiä heikommassa asemassa. Myönnän, että edelleenkin feminismi ärsyttää ja näyttäytyy eräänlaisena heikkouden merkkinä. Itse kun olen aina kokenut olevani ikäisiini miehiin nähden ennemminkin paremmassa asemassa.

Sen tunnustan, että liian usein itse huomaan kaavamaisesti ajattelevani, millaisia miehet ovat. Yleensä ne ajatukset eivät ole miessukupuolta mairittelevia, vaan ärsyyntyneitä ja vähätteleviä. Kovin usein myös vääriä.

Uskoakseni useimmissa kodeissa työnjohto – niin valta kuin vastuukin – on naisen käsissä. Kuitenkaan tuo rooli ei suomalaisilla naisilla ole jäänyt vain kodin piiriin.

Tasa-arvoajattelu on lähtöisin yhteiskunnallisesta tilanteesta, jossa miehet kiistatta dominoivat. Vaikka nykyisin useimmat asiat ovat aivan toisin kuin naisasialiikkeen syntyvuosina, painottuu edelleen tasa-arvosta puhuttaessa naisten näkökulma. Miesten kokemat epätasa-arvo ja kaltoinkohtelu ovat jokseenkin vaiettuja.

Liian usein itse huomaan kaavamaisesti ajattelevani, millaisia miehet ovat. Yleensä ne ajatukset eivät ole miessukupuolta mairittelevia, vaan ärsyyntyneitä ja vähätteleviä. Kovin usein myös vääriä.

Koulupudokkaista valtaosa on poikia. Useimmilla nuorilla miehillä menee asevelvollisuuden vuoksi vähintään yksi, usein kaksikin opiskeluvuotta ohi. Miehillä on aliedustus korkeakouluissa, mikä on johtamassa koulutuksen pahenevaan sukupuolivääristymään.

Sairauksien, mielenterveys- ja ihmissuhdeongelmien keskellä naiset osaavat keskimäärin paremmin etsiä ja löytää apua. Huoltajuuskiistoissa miehet ovat helpommin altavastaajia sukupuolensa vuoksi.

Väkivaltaisesti kohdelluksi tai kiusatuksi tullut mies ei helpolla kerro kokemuksistaan kavereilleen, viranomaisille eikä varsinkaan julkisuuteen. Ottaisiko kukaan häntä edes vakavasti?

Miehillä on huomattava yliedustus asunnottomien ja päihdeongelmaisten joukossa. He joutuvat naisia useimmin väkivaltarikosten uhriksi. Vangeista yli 90% miehiä, mikä sekin kertoo miesten ongelmien kasautumisesta. Itsemurhista miehet tekevät valtaosan.

Olisi viisautta pysähtyä pohtimaan, millaiset rakenteelliset syyt ovat johtaneet näihin tilastoihin. Professori Juho Saaren työryhmän tavoin voi päätellä, että tarvitsemme määrätietoista eriarvoisuuden vähentämispolitiikkaa.

Tasa-arvon edistämiseksi on erilaisia syrjiviä rakenteita purettava ja unohdettava stereotyyppiset olettamukset epätasa-arvoisuudesta erityisesti naisten ongelmana.

 

Kirjoittaja on huhtikuun 2018 lähtien KD-lehden toimittaja ja Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän tiedottaja, ja toiminut vuosien ajan KD-eduskuntaryhmän pääsihteerinä

 

Ylös