Hallituksen iso linja säilyi viimeisessä kehysriihessä, mutta menoleikkaukset on nyt tehty

11.4.2018 klo 21:36 Politiikka Samuli Rissanen

Henkilöperusteinen irtisanominen mahdollistetaan alle 20 työntekijän yrityksissä. Sipilän mukaan laki valmistellaan yhteistyössä työmarkkinoiden kanssa.

Hallituksen iso linja pysyi muuttumattomana myös viimeisessä kehysriihessä, mutta menoleikkaukset ovat nyt ohi. Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan hallitus piti kehysriihessä kiinni sovitusta talouspolitiikan linjasta, eikä jakopolitiikkaan lähdetty.

– Samaan aikaan pystyimme tekemään kohdennuksia kaikkein tärkeimpiin asioihin, Orpo totesi.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallitus kohdentaa työllisyyden hoitoon noin 90 miljoonaa ja eriarvoistumisen pienentämiseen 70 miljoonaa euroa.

– Neljän miljardin leikkauskokonaisuus on tehty. Sote on eduskunnan käsissä, Sipilä kertasi.

Menoleikkaukset on Sipilän mukaan nyt tehty ja talous kasvaa laajalla rintamalla.

– Mahdottomasta tuli mahdollinen, jos puhutaan talouden isosta kuvasta. Velkasuhde on taittunut vaalikauden aikana. Kokonaisveroaste on laskenut noin pari prosenttiyksikköä. Työllisyysasteen nostaminen 72 prosenttiin toteutunee.

– Neljän miljardin leikkauskokonaisuus on tehty. Sote on eduskunnan käsissä, Sipilä kertasi.

Työntekijöiden palkkaamista ja irtisanomista helpotetaan. Sipilän mukaan hallitus valmistelee  työsopimuslakiin muutoksen, joka keventää yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä alle 20 hengen yrityksissä. Sen tavoitteena on alentaa palkkaamisen kynnystä.

Kehysriihen päätöksistä annetun tiedotteen mukaan aktiivimallissa aktiivisuutta voi osoittaa myös osallistumalla muun muassa ammattiliiton, kansalaisjärjestön ja kunnan järjestämiin työllistymistä edistäviin palveluihin.

Työasuntovähennystä uudistetaan niin, että se tukee paremmin työn perässä muuttamista. Enimmäismäärää korotetaan 250 eurosta 450 euroon.

Myös turvallisuuteen on luvassa lisää rahaa: Poliisien määrä pidetään Suomessa 7200:ssa.

– Palautamme muuntorangaistuksen. Eli taparikolliset voidaan jatkuvien rötösten jälkeen saattaa vankeustuomioihin. Myös seksuaalirikollisten rangaistuksia kovennetaan, Orpo lupasi.

Hallitus paikkaa eriarvoistumista, mutta ei poista sosiaalietuuksien indeksijäädytyksiä

• Vähimmäispäivärahaan 80,50 e/kk lisää
• Takuueläkkeen nostaminen, kustannus 10 miljoonaa euroa
• Lääkekorvausten maksukaton alentamiseen kohdennetaan 5 miljoonaa euroa
• Tukea toisen asteen oppimateriaalin hankintoihin
• Haasteellisten alueiden päiväkotien erityisrahoitus
• Hallitus pääomittaa 50 miljoonalla eurolla yleishyödyllistä A-Kruunu Oy:ta. Päätöksen myötä A-Kruunu voi lisätä vuosittaisen kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotantonsa 800 asuntoon, mikä on tuplasti viimevuotista enemmän.
• Yrittäjän perheenjäsenten työttömyysturvaa parannetaan

Ylös