Päivi Räsänen kritisoi hallitusta huonosta suunnittelusta – ”Tiedustelulakikokonaisuus seisoo, vaikka se pitäisi käsitellä kiireellisesti”

11.5.2018 klo 14:30 Politiikka Kristiina Kunnas

Onko kiireellisenä ja tärkeänä pidetty tiedustelulakikokonaisuus siirtymässä hamaan tulevaisuuteen? Ajavatko sote- ja maakuntauudistukset nyt kaiken muun tärkeän edelle? – On onnetonta suunnittelua hallitukselta, että nämä molemmat suuret asiat lykkääntyivät vaalikauden viimeiselle vuodelle, kritisoi Päivi Räsänen.

Tiedustelulakikokonaisuus on jäämässä sote-asioiden jalkoihin.

STT uutisoi helatorstaina, ettei tiedustelulain käsittely ole edennyt, sillä eduskunnan valiokunnilla on kädet täynnä sote- ja maakuntauudistuksen kanssa.

Vielä helmikuussa perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) lupaili, että valiokunta lausuu näkemyksensä tiedustelulain vaatimasta perustuslain muutoksesta ”joidenkin viikkojen” päästä. Nyt Lapintie ei halunnut ottaa lakiuudistuksen aikatauluun kantaa STT:n sitä kysyessä.

– Siitä aikataulusta en valitettavasti osaa mitään kommentoida. Nyt perustuslakivaliokunta on käsittelemässä soten valinnanvapautta, ja sen jälkeen on muita soteen liittyviä asioita, Lapintie sanoo.

Sote-uudistusta ja tiedustelulakia käsittelevät perustuslakivaliokunta sekä hallintovaliokunta, jota johtaa perussuomalaisten Juho Eerola. STT:n uutisesta kävi ilmi, että Eerolan mukaan sote-asioiden priorisointi valiokunnassa on käytännössä ollut hallituspuolueiden toive.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen on harmissaan siitä, että näin tärkeät lakivalmistelut osuvat päällekkäin.

– Näitä hankkeita ei pitäisi laittaa vastakkain. Hallitukselta on onnetonta suunnittelua, että nämä molemmat suuret asiat lykkääntyivät vaalikauden viimeiselle vuodelle, Räsänen arvostelee KD-verkkolehden haastattelussa.

Näitä tavoitteita ei voi eikä pidä asettaa vastakkain. Molemmat ovat koko vaalikauden tärkeimpiä hankkeita. – kansanedustaja Päivi Räsänen

Hän muistuttaa, että tiedustelulainsäädännössä on kyse kansallisesta turvallisuudesta, sote-uudistuksessa taas palveluiden turvaamisesta ja kestävyysvajeen taittamisesta.

– Näitä tavoitteita ei voi eikä pidä asettaa vastakkain. Molemmat ovat koko vaalikauden tärkeimpiä hankkeita, Räsänen huomauttaa.

Hän on harmissaan sote-lain kiirehtimisen takana olevista syistä.

– Syinä sote-lain kiirehtimiseen ovat ennen muuta hallituspuolueiden poliittiset paineet ja puoluekokoukset.

Sen sijaan tiedustelulaeissa on kysymys Suomen turvallisuudesta.

– Tiedustelulakien kiireellisyys nousee pitkälti muuttuneesta turvallisuustilanteesta. Jos maahamme kohdistuisi tuhoisa terrori-isku, sen jälkeen alettaisiin kysellä, miksi meillä ei ollut sellaista tiedustelulainsäädäntöä, jonka avulla se olisi kenties voitu torjua.

– Mielestäni tiedustelulait pitäisi käsitellä nyt kiireellisesti valiokunnissa, Räsänen toteaa.

 

 

 

 

 

Ylös