Yhdysvaltain suurlähetystö avaa ovensa Jerusalemissa – Israel täyttää tasan 70 vuotta

14.5.2018 klo 14:03 Ulkomaat KD Lehti

Yhdysvaltain suurlähetystö Israelissa on tänään avautunut Jerusalemissa, päivänä, jolloin Israelin valtion perustamisesta on täsmälleen 70 vuotta.

Yhdysvaltain suurlähetystö Israelissa aloittaa tänään toimintansa Jerusalemissa. Presidentti Donald Trump päätti kiistellystä muutosta joulukuussa. Sekä Israel että palestiinalaiset pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan.

Levottomuudet lähetystön muuton takia ovat jo vaatineet ensimmäiset uhrinsa, kun ainakin seitsemän palestiinalaista on saanut surmansa Gazan ja Israelin rajalla. Palestiinalaisten terveysviranomaisten mukaan uhrit saivat surmansa israelilaissotilaiden luodeista. Haavoittuneita on lisäksi satoja.

Yhdysvaltain suurlähetystön avajaisia vietetään samana päivänä, kun Israelin valtion perustamisesta tulee kuluneeksi tasan 70 vuotta. Lähetystön avajaisiin osallistuvat muun muassa Yhdysvaltain apulaisulkoministeri John Sullivan sekä presidentin tytär Ivanka Trump ja tämän puoliso Jared Kushner, joka on yksi Trumpin neuvonantajista.

Presidentti Donald Trump puhuu suurlähetystön avajaisissa videon välityksellä.

Israel julisti vuonna 1980 Jerusalemin ikuiseksi ja jakamattomaksi pääkaupungikseen.

Uusi suurlähetystö toimii aluksi Jerusalemissa jo entuudestaan olleen Yhdysvaltain konsulaatin tiloissa. Suuri osa suurlähetystön toiminnasta jatkuu edelleen entisissä tiloissa Tel Avivissa.

Jerusalemiin on määrä suunnitella ja rakentaa suurlähetystölle uusi rakennus.

Jerusalemin kiistellyn aseman takia pääosa ulkomaiden, muun muassa Suomen, suurlähetystöistä toimii Israelissa Tel Avivissa. Rintama on kuitenkin alkanut rakoilla. Keskiamerikkalainen Guatemala siirtää suurlähetystönsä Jerusalemiin keskiviikkona, ja myös Paraguay on ilmoittanut aikovansa tehdä vastaavan muutoksen.

Israel julisti vuonna 1980 Jerusalemin ikuiseksi ja jakamattomaksi pääkaupungikseen. YK tuomitsi yksipuolisen ilmoituksen ja kehotti kaikkia Jerusalemissa olevia suurlähetystöjä siirtymään muualle. Näin tekivätkin muun muassa Hollanti ja eräät Latinalaisen Amerikan maat, jotka olivat jo ehtineet asettua kaupunkiin.

Yhdysvaltain kongressi hyväksyi maan suurlähetystön siirtämisen Tel Avivista Jerusalemiin jo vuonna 1995. Kaikki presidentit Trumpiin saakka kuitenkin lykkäsivät päätöstä siirron toteuttamisesta aina kuuden kuukauden välein.

Lähde: STT-AFP
Ylös