Sari Essayah: Maakuntavaalien lykkääminen toisi lisäaikaa sotelle ja tilaa demokratialle

23.5.2018 klo 10:25 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää järkevänä ajatuksena maakunta- ja eduskuntavaalien järjestämistä samanaikaisesti. Soten eduskuntakäsittely tarvitsee lisäaikaa ja maakuntavaalien kireä aikataulu uhkaa demokratiaa.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah’n mielestä mahdolliset maakuntavaalit pitäisi siirtää lokakuulta ja järjestää yhdessä eduskuntavaalien kanssa.

Essayah on pitkin kevättä muistuttanut, että maaakunta- ja sote-uudistuksen valmistelussa yksi suurimmista ongelmista on kiire. Maakuntavaalien järjestämiselle valittu kireä aikataulu uhkaa jo demokratiaa.

– On demokratian kannaltakin kyseenalaista, että eduskunnan ulkopuolisten puolueiden ja valitsijayhdistysten mahdollisuus vaalirahoituslain kannalta on rajattu

– On demokratian kannaltakin kyseenalaista, että eduskunnan ulkopuolisten puolueiden ja valitsijayhdistysten mahdollisuus vaalirahoituslain kannalta on rajattu, Essayah arvioi KD-lehdelle.

Hän muistuttaa, että vaalien lykkäämisellä saataisiin lisäaikaa myös valiokuntien työlle eduskunnassa, ja niiden työstämille mahdollisille muutosesityksille.

Esimeriksi sotesta vastaava valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg on todennut, että nykyisellä aikataululla sotea ei voida enää muokata.

Eduskunnassa erityisesti sosiaali- ja terveysvaliokunnan edustajat ovat olleet hyvin kuormitettuja aikataulupaineen alla.

– Päätöksenteon laatu voi kärsiä jo silkan inhimillisen jaksamisen takia, juuri kun pitäisi nähdä kauas ja ymmärtää valtava määrä eri tekijöiden ja järjestelmien keskinäisriippuvuuksia nyt ja tulevaisuudessa, Essayah totesi kristillisdemokraattien puoluevaltuustolle jo pari viikkoa sitten.

Hänen mielestäni on väärin, että osa lainsäädäntöä on avoinna, kun vaalikampanjoita jo viritellään.

Essayah’n näkemyksille löytyy laajaa tukea. Hallituksen ja ministeriöiden sekä presidentin virkatoimien lainmukaisuutta valvovan oikeuskanslerinviraston mukaan sote- ja maakuntauudistuksen lakipaketin hyväksymisen jälkeen maakuntavaalien järjestämiselle pitää varata noin puolen vuoden valmistautumisaika.

Sote- ja maakuntalakien valmistumisen on arvioitu venyvän heinäkuun alkuun, josta on lokakuun loppuun vain reilut kolme kuukautta.

Ylös