Antero Laukkanen on rento kuuskymppinen

27.5.2018 klo 11:30 Politiikka Kristiina Kunnas

Espoolainen kansanedustaja, sosiaalineuvos Antero Laukkanen täyttää toukokuun viimeisellä viikolla 60 vuotta. Hän istuu ensimmäistä kauttaan eduskunnassa, mutta työskenteli talossa aiemmin jo 2000-luvun taitteessa. – Jos energiaa kenties nyt onkin vähemmän, niin tasapainoa ja rentoutta on enemmän kuin nuorena, Laukkanen väittää.

Antero Laukkanen on juuri saanut lastattua autoon mökkikamppeet, itsensä ja koiransa. Sitten alkaa puhelimen tauoton soiminen. Mies on suosittu.

Kansanedustajan aikataulu on täyteen pakattu, haastatteluhetkellä edessä on yksi harvoista vapaista viikonvaihteista.

–  Parasta rentoutusta on fyysinen työ. Rakennan 60 neliötä terassia. Viisas vaimo on oivaltanut sen, että yhdenkään uuden vempaimen hankkimista ei kannata arvostella. Näin miehen saa parhaiten tekemään hommia.

Viisas vaimo on oivaltanut sen, että yhdenkään uuden vempaimen hankkimista ei kannata arvostella. Näin miehen saa parhaiten tekemään hommia.

Laukkasen kuuteen vuosikymmeneen on mahtunut huippuja ja pohjia.

– Elämääni on voimakkaasti muovannut se, että ensimmäisen matkani tein kahden tunnin ikäisenä Savonlinnasta Helsinkiin ja sieltä lastenkotiin.

Äärettömän vilkas poika osasi kouluun mennessään laskea, lukea ja kirjoittaa, muttei olla hiljaa. Hänet laitettiin tarkkailuluokalle.

– Tarkkislainen oppi tappelemaan ja taistelemaan kaikesta. Vedin turpaan, ettei minua vedettäisi. Voimakas uskoontulo 12-vuotiaana muutti kaiken. Se oli elämäni suurin asia.

Laukkasesta tuli kodittomien, isättömien ja myöhemmin myös köyhien ystävä.

Välillä meni lujaa. 1990-luvun lama vei kuitenkin yritykset konkurssiin, ja perhe oli ahtaalla.

– Meistä tuli köyhiä, kirjaimellisesti. Konkurssi oli myös henkinen: siihen kuului häpeää ja tunne, että olin menettänyt ihmisarvoni. Näistä jää sieluun jäljet.

– Samana päivänä vuonna 1997 valtio otti ja antoi: meidät julistettiin varattomiksi ja tein työsopimuksen kansanedustaja Toimi Kankaanniemen avustajaksi eduskuntaan.

– Näimme myös yhteisöllisyyden voiman. Moni auttoi perhettämme.

Eduskunta oli tuttu, kun Laukkanen aloitti siellä edustajana 2015.

–  Monia ystävyyksiä oli jäljellä, se on ollut koskettavaa.

–  Olisi voinut olla hienoa, jos olisin päässyt sisään jo nuorempana. Mutta sen minkä vanhemmiten energiassa menettää, sen maltissa, tasapainossa ja rentoudessa voittaa.

 

Antero Laukkanen

• 60 V.  (30.5.)
• ASUU ESPOON SOUKASSA LEENA-VAIMONSA KANSSA
• 2 AIKUISTA LASTA
• KANSANEDUSTAJA
• KAUPUNGINVALTUUTETTU
• PASTORI, SOSIAALINEUVOS
• KD:N EDUSKUNTARYHMÄN 2. VARAPUHEENJOHTAJA
Ylös