Päivi Räsänen vetoaa perustuslakiin Aki Ruotsalan tapauksessa

8.6.2018 klo 10:40 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Päivi Räsänen muistuttaa, että perustuslain mukaan ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstään.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen vetoaa perustuslain yhdenvertaisuutta koskevaan pykälään Pori Jazzin toimitusjohtajaksi valitun Aki Ruotsalan erottamista koskevassa tapauksessa. Räsäsen mukaan perustuslain kohdassa mainitaan, että ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan uskonnon, vakaumuksen tai mielipiteen perusteella.

– Pori Jazz 66 ry teki kuuden tunnin somekohun jälkeen hätäkokouksessaan päätöksen irtisanoa toimitusjohtaja Aki Ruotsala. Julkisuudessa perusteluna on käytetty hänen mielipiteitään ja lausuntojaan, jotka nousevat uskonnollisesta vakaumuksesta, Räsänen kertaa tapahtumia tämänpäiväisessä blogikirjoituksessaan.

Räsänen muistuttaa, että yhdistyksen ja osakeyhtiön toimitusjohtajan asemat poikkeavat toisistaan siten, että yhdistyksen toimitusjohtajalla on työsuhdeturva eikä häntä voi irtisanoa syrjivillä perusteilla.

– Oleellinen kysymys on, oliko Ruotsala yhdistyksen vai osakeyhtiön palkkaama? Ainakin päätöksen teki rekisteröidyn yhdistyksen hallitus. Ennätettiinkö Ruotsalaa edes asianmukaisesti kuulla päätöstä tehtäessä? Räsänen kysyy.

Oikeus ilmaista uskonnollinen vakaumuksensa koskee kaikkia Suomessa asuvia, siis myös toimitusjohtajaa tai ministeriä.

Räsänen kertoo myös omista kokemuksistaan uskonnon- ja omantunnon vapauteen liittyvissä kohuissa. Kesällä  2013 Räsäsen Kansanlähetyspäivillä pitämästä puheesta tehtiin lähes 50 kantelua.

– Syytökset koskettelivat samoja teemoja, joista niin Ruotsala kuin ulkoministeri Soini ovat joutuneet nyt vastaamaan. Oikeus ilmaista uskonnollinen vakaumuksensa koskee kaikkia Suomessa asuvia, siis myös toimitusjohtajaa tai ministeriä.

– Tämä oikeus ei näytä olevan itsestäänselvyys, minkä vuoksi haluan sitä voimakkaasti puolustaa, Räsänen sanoo.

”Uskonnolliseen vakaumukseen kohdistuvasta syrjinnästä on tullut avoimempaa ja hyväksytympää”

Räsäsen mukaan uskonnollisen vakaumuksen perusteella tapahtuva syrjintä ja loukkaaminen on tänä päivänä paljon avoimempaa ja eliitin, sivistyneistön piirissä ja mediassa hyväksytympää kuin seksuaalisten vähemmistöjen kohdalla.

Räsäsen mukaan esimerkiksi käy toimittaja Tuomas Enbusken Soinin vakaumusta pilkkaava Iltalehdessä 1.6. julkaistu kolumni.

Räsänen kertoo saaneensa viime päivinä lukuisia yhteydenottoja, joissa suomalaiset ovat ilmaisseet syvän huolensa uskonvakaumuksen kohtelusta. Hän nostaa esiin myös tuoreen itseensä kohdistuvan esimerkin.

Turkulainen professori, kansainvälistä tunnustusta Thinkers 50 –listalla saanut ajattelija kirjoittaa 6.6. julkisessa Facebook-päivityksessään: ”Olisiko mitenkään mahdollista, nyt kun Suomessakin kerran tehdään jotain, toteuttaa pari pakkopalautusta? Vaikkapa lähettämällä Räsänen hevon helvettiin?” ja ”Päivi Räsänen on helvetin huono ihminen jonka voisi vaikkapa lähettää kuuhun.” Sitä ennen hän oli toivonut uskonnollisten ihmisen ”järkeviksi” eheyttämistä verovaroin.

– Omasta puolestani professori saa vapaasti lausua mielipiteitään minusta tai vakaumuksestani. Haluan vain kiinnittää huomion siihen, että vastaavalla tavalla ja vastaavalla tasolla henkilöön kohdistuen ei julkisessa keskustelussa kristittyjen taholta loukata tai syrjitä seksuaalisia vähemmistöjä, onneksi, Räsänen toteaa.

Ylös