Pohjois-Korean julmat ihmisoikeuksien loukkaukset jäivät varjoon huipputapaamisessa-Trumpille silti kiitosta ”katastrofipesäkkeen” avaamisesta

13.6.2018 klo 10:51 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen muistuttaa, että Pohjois-Korean julmat ja laajamittaiset ihmisoikeuksien loukkaukset sekä sanan- ja uskonnonvapauden rajoitukset jäivät Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin huipputapaamisessa taka-alalle.

Maailmanpolitiikan arvaamattomuus ja yhteisten pelisääntöjen mureneminen herätti eduskunnassa huolta siitä, että Suomi uhkaa jäädä isojen jalkoihin. Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajien tapaaminen nostettiin eduskunnan eilisessä täysistunnossa esimerkiksi siitä, että valtiojohtajat tekevät keskenään kahdenvälisiä diilejä ja ”muut jäävät lehdelle soittelemaan”.

– Suurvaltapolitiikka on palannut. Tämä vaikuttaa vahvasti kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän toimintaan. Voimapolitiikka ja kansallinen etu ovat ilmeisiä niin Yhdysvaltain, Kiinan kuin Venäjän toiminnassa, ulkoministeri Timo Soini arvioi.

Soinin mukaan Yhdysvaltain vetäytyminen kansainvälisistä sopimuksista ja järjestelyistä ja monenkeskisen järjestelmän kyseenalaistaminen ovat olleet Euroopalle kova pala.

– Lännen yhteistyö näyttää saavan uusia kolhuja kokous kokoukselta. Tämä on antanut tilaa ennen kaikkea Kiinalle mutta myös Venäjälle. Euroopan unionilta odotetaan nyt vahvempaa roolia, ja sen yhtenäisyys korostuu, Soini sanoi.

– Olipa presidentti Trumpin politiikasta mitä mieltä tahansa, mielestäni ei ole syytä kyynisyyteen, vaan on annettava hänelle kiitos siitä, että nyt on ainakin yritetty jotakin Korean niemimaan katastrofipesäkkeen avaamiseksi

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamisessa myönteistä oli Soinin mukaan se, että tapaaminen toteutui ja jatkosta sovittiin.

– Nyt ollaan pitkän polun alussa, hän totesi.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen muistutti, että Pohjois-Korean julmat ja laajamittaiset ihmisoikeuksien loukkaukset, sanan- ja uskonnonvapauden rajoitukset jäivät huipputapaamisessa taka-alalle.

Räsäsen mukaan tavoite ydinaseriisunnasta on kuitenkin välttämätön lähtökohta rauhankehitykselle ja avaa toivon mukaan oven myös ihmisoikeuksien tarkastelulle.

– Olipa presidentti Trumpin politiikasta mitä mieltä tahansa, mielestäni ei ole syytä kyynisyyteen, vaan on annettava hänelle kiitos siitä, että nyt on ainakin yritetty jotakin Korean niemimaan katastrofipesäkkeen avaamiseksi.

Räsänen arvioi, ettei nykyistä kansainvälistä järjestystä ja vapaata kaupankäyntiä voi enää pitää itsestäänselvyytenä.

– Ja kun Suomi on vientivetoinen maa, niin meidän on senkin takia tärkeää puolustaa vapaata ja reilua kauppaa, johon kytkeytyvät arvot demokratiasta, ihmisoikeuksista, ihmisarvosta ja oikeusvaltioperiaatteista, hän sanoi.

Samalla kun katseet kohdistuvat Kaakkois-Aasiaan, on Räsäsen mukaan syytä muistaa savuava kriisipesäke Lähi-idässä. Israelin ja Iranin välit ovat Syyrian sodan vuoksi kiristyneet. Iranin rahoitus ja aseellinen tuki Lähi-idän terrorijärjestöille muodostavat jatkuvan uhan alueelle.

– Juuri joitakin päiviä sitten Iranin ylin johtaja ajatollah Ali Khamenei tviittasi, että Israel on pahanlaatuinen syöpäkasvain Länsi-Aasian alueella ja se pitäisi poistaa ja hävittää, Räsänen muistuttaa.

Ylös