Elvytyksen aika Euroopassa lähestyy loppuaan – Asuntovelallisten kannattaa varautua korkojen nousuun

15.6.2018 klo 08:45 Ulkomaat KD Lehti

EKP aikoo lopettaa arvopaperien osto-ohjelmansa vuoden lopussa. Korot pysynevät vielä entisellään, mutta niiden nousua uumoillaan.

Euroopan rahapolitiikkaa alettiin torstaina paimentaa normaaliin suuntaan, kun Euroopan keskuspankki EKP päätti elvytystoimiensa alasajosta.

Keskuspankki aikoo lopettaa arvopapereiden osto-ohjelmansa joulukuun lopussa ja puolittaa ostot lokakuun ja joulukuun välillä 15 kuukausittaiseen miljardiin.

– Tämä on hyvin maltillinen ja rauhallinen muutos, sillä arvopaperien ostot jatkuvat vuoden loppuun, ja senkin jälkeen pääoman uudelleensijoittamista jatketaan. Odotuksiin nähden tällä ei ole juurikaan vaikutusta euroalueen talouteen, kertoo pääekonomisti Reijo Heiskanen OP-ryhmästä.

Osto-ohjelmalla EKP on syöttänyt rahaa euroalueen talouteen, jotta inflaatio nousisi hieman vajaaseen kahteen prosenttiin. Torstaina EKP nosti arviotaan vuosien 2018 ja 2019 inflaatiosta 1,7 prosenttiin.

Asuntovelallisille nyt on hyvä hetki miettiä, miten haluaa varautua korkojen nousuun.

Korot EKP:n neuvosto päätti pitää entisellään ainakin ensi vuoden syksyyn asti. Ohjauskorko on ollut nollassa jo yli kaksi vuotta.

Asuntovelallisille nyt on hyvä hetki miettiä, miten haluaa varautua korkojen nousuun.

– Matalan koron aika jatkuu vielä vuoden ajan. Jos korkojen nousulta aikoo suojautua, se kallistuu tämän vuoden jälkipuoliskolla vähitellen. Mikäli suojautumisen aikoo tehdä jollain tavanomaisella korkokatolla, kannattaa pohdintoja tehdä nopeasti, Heiskanen sanoo.

Yhdysvalloissa keskuspankki Fed on kiristellyt korkoruuvia jo useampia kierroksia. Euroopassa sen sijaan rahapolitiikan normalisoituminen on tuntunut lykkääntyvän.

Välittömästi EKP:n päätösten julkistamisen jälkeen euron arvo dollarin suhteen alkoi heikentyä. Torstai-iltana pudotusta oli jo huomattavat noin 1,4 prosenttia.

Useimmat eurooppalaiset osakeindeksit sen sijaan nousivat noin 0,8–1,7 prosenttia.

Euroalueen vuoden 2018 talouskasvun EKP arvioi jäävän 2,1 prosenttiin aiemmin esitetyn 2,4 prosentin sijaan. Syinä tähän mainittiin maailmanlaajuiset epävarmuutta aiheuttavat tekijät, kuten protektionismin lisääntyminen ja mahdollinen rahoitusmarkkinoiden pitkäkestoinen heilahtelu.

Lähde: STT-Tapio Pellinen
Ylös