Sipilä pettyi aikatauluviiveeseen-maakuntien startin lykkääntyminen siirtää koko sotea vuodella eteenpäin

27.6.2018 klo 15:38 Politiikka Samuli Rissanen

Pääministeri Juha Sipilä kertoi eduskunnalle, että sote-lakien hyväksymisestä on oltava noin puolen vuoden aika, ennenkuin maakuntavaalit voidaan pitää ja maakuntavaltuustoille on jätettävä tämän jälkeen noin 10 kuukautta maakuntien starttiin valmistautumiseen. Koko uudistus siirtyy vuodella eteenpäin.

Pääministeri Juha Sipilä esitteli tuoreet sote-käänteet eduskunnalle iltapäivän täysistunnossa. Pääministerin ilmoituksen ja ryhmäpuheiden jälkeen kansanedustajat käyvät debattia uudistuksesta ja sen aikataulusta, mutta hallituksen luottamuksesta ei äänestetä.

Sipilä vahvisti jo eilen, että sote-uudistus lykkääntyy vuodella vuoden 2021 alkuun. Eduskunnalle antamassaan ilmoituksessa Sipilä korosti, että hallitus on päättänyt viedä uudistuksen maaliin ja toivoi eduskunnalta ripeää käsittelyä.

– Aikataluluviive on kieltämättä pettymys, hän kertoi eduskunnalle.

Sipilä korosti ilmoituksen merkitystä nyt, kun on varmistunut, että sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saa mietintöjään valmiiksi sellaisessa aikataulussa joka mahdollistaisi maakuntien aloituksen vuoden 2020 alusta.

Sote-lakien hyväksyminen eduskunnassa venyy nyt hallituksen arvion mukaan marras-joulukuuhun.

Pääministerin ilmoitus tarvittiin soten lykkääntymisen vuoksi, mutta sitä ei saatu esimerkiksi sen jälkeen, kun perustuslakivaliokunta oli antanut omat, vakavat moitteensa koskien soten valinnanvapautta.

Sipilä kertasi ilmoituksessaan, että lakien hyväksymisestä on oltava noin puolen vuoden aika, ennenkuin maakuntavaalit voidaan pitää ja maakuntavaltuustoille on jätettävä tämän jälkeen noin 10 kuukautta maakuntien aloitukseen valmistautumiseen.

Hallituksen tavoitteena on, että maakuntavaalit järjestetään ensi toukokuussa.

– Valtuustoilla on edessään kova urakka, Sipilä myöntää.

Maakuntien startin lykkääntyminen vuoden 2021 alkuun merkitsee sitä, että koko sote-uudistus valinnanvapauksineen siirtyy.

Maakuntien sosiaali- ja terveyskeskusten eli sote-keskusten aloittaminen siirtyy vuodesta 2022 vuoteen 2023.

Oppositiossa Sipilän valitsemaa menettelytapaa on hämmästelty. Pääministerin ilmoitus tarvittiin soten lykkääntymisen vuoksi, mutta sitä ei saatu esimerkiksi sen jälkeen, kun perustuslakivaliokunta oli antanut omat, vakavat moitteensa koskien soten valinnanvapautta.

Oppositio epäilee myös, ettei kaikilla hallituspuolueilla riittänyt rohkeutta testata luottamustaan. Sipilä piti vielä toissapäivänä mahdollisena, että hallitus voisi antaa sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntymisestä tiedonannon eduskunnalle. Se vaihtui yhdessä yössä pääministerin ilmoitukseksi, johon ei liity luottamusäänestystä.

Keskustan hallituskumppanit, kokoomus ja siniset, ovat puolestaan jo hyväksyneet uuden aikataulun.

Ylös