Tauko politiikasta ja Suomen töistä – Marjo Loponen perheineen Havaijille pariksi vuodeksi

11.8.2018 klo 12:23 Politiikka Kristiina Kunnas

– Toinen puoli minusta on aina tuntenut kutsumusta lähetystyöhön. Nyt on tosin haikeaa jättää vanhimmat lapset Suomeen, sanoo miehensä ja perheen kuopuksen kanssa kahdeksi vuodeksi Havaijille suuntaava Marjo Loponen.

Koti myyntiin. Eroanomus Lahden kaupunginvaltuustoon. Varusmiespojan valatilaisuus. Haikeita jäähyväisiä. Innokasta odotusta. Matkalaukkujen pakkaaminen.

– Erilainen kesä tämä oli, kun olemme valmistautuneet Havaijille muuttoon, Lahden kaupunginvaltuutetun paikan jättävä Marjo Loponen kertoo.

– Mutta lämpö on kyllä sopinut meille – ja sitä saamme myös Konassa.

Marjo Loponen lähtee aviomiehensä Arin kanssa Havaijin suurimmalle saarelle kristilllisen lähetysjärjestön YWAMin (Youth With A Mission) vapaaehtoistyöntekijäksi. Tytär Saara aloittaa lukion.

– Tarkoitus on olla kaksi vuotta, jos kaikki menee hyvin.

Perhe Loponen oli jo vuonna 2012 puolen vuoden jakson maailman toisella puolen.

– Olimme tuolloin koko perhe siellä. Me vanhemmat olimme neljän kuukauden jakson opetuslapseuskoulutuksessa ja sen jälkeen kahden kuukauden lähetystyöharjoittelussa.

Toisen kerran Loposet olivat 2104 henkilökuntaan kuuluvina puolen vuoden jakson vapaaehtoisyhteistyössä. Tuolla kerralla he työskentelivät pari kuukautta Vietnamissa lähetystyössä.

Siitä perheelle jäi kipinä.

– Ajatuksissa on sen jälkeen muhinut haave, että voisi olla vähän pidemmän aikaa.

– Olen aina kokenut, että minulla on myös kutsumus Jumalan valtakunnan työhön, Marjo Loponen kertoo.

Loponen on tehnyt mittavan uran myös Kristillisdemokraateissa, sillä hän on työskennellyt eduskuntaryhmässä useaan eri otteeseen niin poliittisena sihteerinä kuin pääsihteerinäkin, ja lisäksi sisäministeriössä erityisavustajana Päivi Räsäsen toimiessa sisäministerinä. Lahden kaupunginvaltuustossa hän ollut vuodesta 2003.

Matkalle lähtö on kuitenkin eri tavalla haikeaa kuin aiemmin.

– Nyt Veera ja Aake jäävät tänne. Se on haikeaa, mutta lasten aikuistuessa näin asioiden kuuluukin mennä, Marjo Loponen kertoo.

Tärkein mukaanotettava on muistitikku, jossa on tuore perhekuva. Kun päästään perille, niin teetän kuvasta ison suurennoksen. – Marjo Loponen

Mikä saa perheen lähtemään?

– Evankeliointi ja laupeudentyö ovat lähetysjärjestön tärkeitä toimintoja.

– Haluan olla auttamassa ihmisiä eri puolilla maailmaa. On mahtavaa nähdä se sisäinen eheytyminen ja kasvu, kun ihmisen elämä muuttuu, Marjo Loponen kertoo.

Loposet lähtevät Yhdysvaltojen Tyynen Valtameren osavaltioon Havaijille vapaaehtoistyöntekijöiden viisumilla. Vaatimaton koti perustetaan Konaan. Matkaan pakataan vain omat vaatteet. Tavaroiden on mahduttava matkalaukkuihin.

– Kaikki on tehty ja hyvissä ajoin saatu kaikki valmiiksi, joten olen jo ihan valmis lähtemään, Loponen sanoo.

– Tärkein mukaanotettava on muistitikku, jossa on tuore perhekuva. Kun päästään perille, niin teetän kuvasta ison suurennoksen, Marjo Loponen kertoo.

YWAM (Youth With A Mission)

• kristillinen lähetysjärjestö
• toimii yli 200 maassa
• yli 30 000 työntekijää

 

Marjo Loponen

• kauppatieteiden maisteri
•  kolmen lapsen äiti
• kaupunginvaltuutettuna Lahdessa 2003–2018
• lähdössä vapaaehtoistyöntekijäksi YWAMiin Havaijille 2018–2020 yhdessä miehensä Arin kanssa

 

 

 

 

 

 

 

 

Ylös