Katalonian kiista varasti huomion Barcelonan terrori-iskun vuosipäivänä

17.8.2018 klo 20:20 Ulkomaat KD Lehti

Separatistit paljastivat Espanjan kuningasta vastustavan bannerin Barcelonan terrori-iskun vuosipäivänä. Uhrien perheenjäsenet olivat peräänkuuluttaneet ”aselepoa” Katalonia-kiistassa.

Katalonialaiset separatistit kaappasivat parrasvalot Barcelonan vuoden takaisen terrori-iskun muistopäivänä perjantaina, kun separatistimielenosoittajat paljastivat valtavan Espanjan kuningas Felipe VI:ta vastustavan bannerin aukiolla, jolle kuningas saapui muistamaan terrori-iskun uhreja.

Bannerissa luki englanniksi, että Espanjan kuningas ei ole tervetullut Kataloniaan. Julistuksen viereen ripustettiin ylösalaisin kuva kuninkaasta.

Vuoden takaisessa terrori-iskussa hyökkääjä ajoi väkijoukkoon turistien suosimalla La Rambla -kävelykadulla, jonka jälkeen muutama tunti myöhemmin Cambrilsissa tehtiin vastaavanlainen isku. Iskuissa kuoli 16 ihmistä. Lisäksi yli sata loukkaantui.

Vuoden takaisessa terrori-iskussa hyökkääjä ajoi väkijoukkoon turistien suosimalla La Rambla -kävelykadulla, jonka jälkeen muutama tunti myöhemmin Cambrilsissa tehtiin vastaavanlainen isku. Iskuissa kuoli 16 ihmistä. Lisäksi yli sata loukkaantui.

– Iskut ovat edelleen tuoreita, ja uhrit kokevat vielä paljon tuskaa. Vaikeinta on parantua psykologisesta näkökulmasta, terrorismin uhreille tarkoitetun yhdistyksen puheenjohtaja Jose Vargas sanoi torstaina.

Iskun tekijä oli 22-vuotias marokkolainen, joka paikalta paetessaan myös puukotti nuoren miehen kuoliaaksi ennen tämän auton varastamista.

Separatistien keskusjärjestö osoitti tukensa tempaukselle

Kuningas, kuningatar Letizia ja Espanjan pääministeri Pedro Sanchez liittyivät perjantaina iskun uhrien perheiden seuraan Placa de Catalunya -aukiolle. Aukiolta alkaa La Rambla -katu, jolla isku tapahtui.

Uhrien perheenjäsenet ovat peräänkuuluttaneet ”aselepoa” poliittisessa kiistassa Katalonian itsenäisyydestä. Kuitenkin kuningasta vastustavan bannerin lisäksi La Ramblalle on ripustettu poliittisia viestejä, joilla vaaditaan vapauttamaan poliittisia vankeja ja kutsutaan muistotilaisuutta huijaukseksi.

Espanjan yhtenäisyyden kannattajat osoittivat tukensa kuninkaalle huutamalla häntä ja Espanjaa ylistäviä iskulauseita.

Katalonian separatistien suurin järjestö ANC osoitti Twitterissä tukensa Barcelonan mielenosoittajille.

– Kaikki tukemme aktivisteille, jotka paljastivat tämän bannerin ja puolustivat ilmaisunvapautta, viestissä kerrottiin.

Lähteet: STT-AFP
Ylös