Seurakuntavaalien ehdokasasettelu loppusuoralla

7.9.2018 klo 08:52 Kotimaa Merja Eräpolku

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaalit järjestetään marraskuussa. Vaalien ehdokasasettelu päättyy maanantaina 17. syyskuuta.

Ehdokkaita voi asettaa valitsijayhdistys, jonka on perustanut vähintään kymmenen kotiseurakunnassaan äänioikeutettua henkilöä. Jo perustetuista valitsijayhdistyksistä ja niiden yhteyshenkilöistä löytyy tietoa seurakunnittain seurakuntavaalien nettisivulta.

Ehdokkaiden on oltava täysi-ikäisiä. Sen sijaan äänestämään pääsevät 16 vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet.

Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18. marraskuuta. Ennakkoäänestysaika on tiistaista lauantaihin 6.–10.11. Seurakuntavaaleissa valitaan yli 8000 luottamushenkilöä yhteensä noin 400 seurakuntaan seuraavaksi nelivuotiskaudeksi. Vaalien tunnus on ”Minun kirkkoni”, #minunkirkkoni.

Luottamushenkilöt päättävät monista merkittävistä seurakunnan toimintaan ja talouteen liittyvistä asioista. Seurakuntien luottamuselinten maallikkojäsenet osallistuvat myös kirkon ylimmän päätöksentekoelimen, kirkolliskokouksen, maallikkoedustajien valintaan.

Vuoden 2014 vaaleissa valtakunnallinen äänestysprosentti oli 15,5 prosenttia. Puolet viime vaaleissa valituista luottamushenkilöistä oli uusia. Nuoria ei kirkkovaltuustoissa juuri näy, sillä vain kuusi prosenttia valituista oli alle 30-vuotiaita.

Lue lisää: KD ei puolueena seurakuntavaaleissa, mutta kannustaa jäsenistöään ehdolle

Ylös