”Hyvän monitoimirakennuksen aihio pilattiin” – harmi innosti Matti Kuusjärven kuntapolitiikkaan Vesilahdella

10.9.2018 klo 14:44 Politiikka Kristiina Kunnas

Vesilahden uuden kirjaston suunnitelmat keväällä 2016 tekivät Matti Kuusjärvestä poliittisen aktivistin. Seuraavana keväänä hänestä tuli kuntavaaleissa uusien ehdokkaiden ääniharava.

Rakennusinsinööri pääsee työnsä kautta tutustumaan useisiin kunnallisiin rakennushankkeisiin. Tämä koitui Matti Kuusjärvelle kohtalokkaaksi.

–  Päivittelin niiden pröystäileviä ja veronmaksajien rahoja tuhlailevaa arkkitehtuuria. Ei kiasmoja kirkolle vaan tiloja tarpeisiin on oma mottoni.

– Tehdään toimivia ja mahdollisesti näyttäviäkin rakennuksia, mutta mennään ehdottomasti tarve ja toimivuus edellä, Matti Kuusjärvi selostaa.

Merkittävin sysäys tuli keväällä 2016. Samalla syntyi halu vaikuttaa kunnallisiin asioihin. Kuusjärvi pääsi näkemään kotikuntansa Vesilahden uuden kirjaston suunnitelmat.

– Ajattelin heti pohjapiirrokset nähdessäni, että pienellä on pilattu hyvä monitoimirakennuksen aihio.

Pienellä on pilattu hyvä monitoimirakennuksen aihio.

Kuusjärvi huomasi, että kirjastopalvelut oli toki suunnitelmissa otettu kohtuullisen hyvin huomioon, mutta tilat oli suunniteltu muuntojoustamattomaksi ja ne sisälsivät hänen mielestään turhaa arkkitehtonista ”kikkailua”. Saman kaltaisella budjetilla oltaisiin voitu saada huomattavasti enemmänkin.

Kuusjärvi ei jäänyt miettimään, vaan alkoi toimia. Seuraavien viikkojen aikana hän käytti kaiken liikenevän vapaa-aikansa muutossuunitelmien tekemiseen ja pohdintoihin siitä millainen Vesilahden lähivuosien ”kärkihanke” voisi olla.

–  Soittelin ja lähetin silloisille kuntapäättäjille suunnitelmani erilaisine perusteluineen ja laajennusvaihtoehtoineen kirjaston muuttamisesta kulttuurin ja liikunnan monitoimikeskukseksi.

–  Sain päättäjiltä palautetta erinomaisesta ideasta ja suunnitelmista, mutta minulle kerrottiin, että valitettavasti hanke on jo niin pitkälle suunniteltu, että sitä ei lähdetty muuttamaan esimerkiksi kirjastorakentamistuen menetyksen pelossa.

Pikkuveli Topi-Pekka Kuusjärvi (vas.) on Kangasalan KD-valtuutettu ja isoveli Matti Kuusjärvi Vesilahden. Veljesten isä Markku Kuusjärvi on valtuutettuna Pirkkalassa.

Kuusjärvi selvitti tukiasiaa Aluehallintovirastosta (AVI).

–  Minulle kerrottiin, että lykkäystä vuodeksi olisi voitu kyllä hakea.

Hän jätti asiasta myös kunnalliseen kansanäänestykseen tähtäävän kuntalaisaloitteen.

– Sain nopeasti aloitteen taakse vaadittavan yli 5%:n kannatuksen, mutta äänestystä ei sitten koskaan järjestettykään.

–  Tämä ’erä’ hävittiin, sillä hihoja ei viitsitty kääriä ja muutosta ei aikatauluihin vedoten tehty, Kuusjärvi toteaa.

Hän sisuuntui ja päätti, että seuraavalla kerralla on itse eturivissä vaikuttamassa ja ohjaamassa hankkeita.

– Siksi lähdin ehdolle kuntavaaleihin.

Kuusjärvi valittiin Vesilahden valtuustoon ensikertalaisena. Hän oli Kristillisdemokraattien listalla sitoutumattomana ehdokkaana. Hänestä tuli uusien ehdokkaiden ääniharava.

Samoissa vaaleissa pikkuveli Topi-Pekka Kuusjärvi nousi Kangasalan valtuustoon ja isä Markku Kuusjärvi Pirkkalan valtuustoon. Lue Kuusjärven klaanista lisää täältä

Ylös