Päivi Räsänen vaatii lisää lähiopetusta ammatilliseen koulutukseen: ”Hyväksi hammaslääkäriksi tai sähköasentajaksi ei tulla kirjekurssilla”

13.10.2018 klo 18:45 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii, että lähiopetuksen turvaamisesta ammattikouluissa on oltava kirjaus seuraavassa hallitusohjelmassa.

Räsäsen mielestä ammattioppilaitosten resursseja on leikattu kohtuuttomasti. Opettajien antamaa opetusta on vähennetty keskimäärin päivä viikossa, ja opiskelijoilta vaaditaan entistä suurempaa itsenäisyyttä opintojensa suunnittelussa.

– Yhä suurempi osa koulutuksesta toteutetaan omaehtoisena verkko-opiskeluna, Räsänen huomauttaa.

Hän muistuttaa, että vuoden 2015 eduskuntavaalien alla puolueet antoivat koulutuslupauksia, mutta nykyinen hallitus on tehnyt rajuja koulutusleikkauksia. Vaikutukset näkyvät kautta kaikilla koulutusasteilla korkeakoulutusta myöten. Opetuksen laatu myös vaihtelee. Opiskelijat eivät tällä hetkellä saa tasavertaisesti koulusta tarvitsemaansa ammattitaitoa.

– Hyväksi hammaslääkäriksi tai sähköasentajaksi ei tulla kirjekurssilla eikä opettajia voi korvata monistenipuilla.

– Hyväksi hammaslääkäriksi tai sähköasentajaksi ei tulla kirjekurssilla eikä opettajia voi korvata monistenipuilla.

Opiskelijat, opettajat ja vanhemmat ovat turhautuneita opetuksettomiin päiviin. Osa nuorista kokee epävarmuutta, uskaltaako edes hakeutua omalle alalle töihin vähäisten opetusmäärien vuoksi. Ongelmia tulee siitäkin, jos työnantajat eivät uskalla ottaa vastavalmistuneita töihin.

–   Lähiopetusta ei ammattikouluissa ole riittävästi. Lähi- ja pienryhmäopetuksen vähentyminen niin ammatti- kuin korkeakoulutuksessa tehtyjen koulutusleikkausten myötä vaikuttaa väistämättä osaamiseen etenkin käytännön taitoja vaativilla aloilla.

– Ammattikoulusta valmistuvilla nuorilla on oikeus laadukkaaseen koulutukseen, jotta heistä tulee tulevaisuuden osaajia, Räsänen sanoo.

Tyhjä lukujärjestys johtaa pahimmassa skenaariossa opintojen keskeyttämiseen ja lopulta nuoren syrjäytymiseen.

– Seuraavaan hallitusohjelmaan on saatava kirjaus lähiopetuksen turvaamisesta ammatillisessa koulutuksessa, Räsänen vaatii.

 

Ylös