KD ajaa vihanneksille, juureksille ja hedelmille alennettua 10 prosentin arvonlisäveroa

15.10.2018 klo 14:07 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit alentaisivat ruuan ja erityisesti kasvisten arvonlisäveroa. Kansanedustaja Antero Laukkasen mukaan kasvisten arvonlisäveron alentamisessa on kyse paitsi kansanterveydestä ja taloudesta, myös ilmastonmuutoksen ehkäisystä.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä esittää kasvisruoan käytön tukemiseksi kaikille tuoreille kasviksille, kuten vihanneksille, juureksille ja hedelmille, alennettua 10 prosentin arvonlisäverokantaa.

Kristillisdemokraatit keventäisivät elintarvikkeiden verotusta muutenkin pitemmällä aikavälillä.

Tällä hetkellä ruuan arvonlisävero, jonka piiriin kasvikset kuuluvat, on 14 prosenttia.

– Hevi-tuotteiden arvonlisäverotuksen alentamisen vaikutus verotuottoihin on pieni, mutta uudistus todennäköisesti lisäisi terveellisten tuoreiden vihannesten ja hedelmien kysyntää, aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja, kansanedustaja Antero Laukkanen sanoo.

– Juureksilla on kaikkein syvimmät juuret suomalaisessa ruokakulttuurissa ja ne ovat varmasti kotimaisinta ruokaa, mitä kaupasta löytyy.

Veronkevennyksestä hyötyisivät myös kotimaiset tuottajat ja uudistuksella olisi positiivisia vaikutuksia talouteen ja työllisyyteen.

– Viime viikolla julkaistu IPCC:n ilmastoraportti muistuttaa meitä voimakkaasti siitä, että ilmastonmuutoksen torjumiseksi ruokavaliotamme olisi syytä muuttaa kasvispainotteisemmaksi. Siksi esityksessä on kyse myös ilmastopoliittisesta valinnasta, Laukkanen toteaa.

Terveellisempien elintarvikkeiden kulutuksen lisäämisellä olisi myös kansanterveyden kannalta myönteisiä vaikutuksia.

– Juureksilla on kaikkein syvimmät juuret suomalaisessa ruokakulttuurissa ja ne ovat varmasti kotimaisinta ruokaa, mitä kaupasta löytyy. Kotimaisten juuresten satokausi on vielä meneillään, Laukkanen muistuttaa.

Arvonlisävero on yleinen kulutusvero, joka kohdistuu lähes kaikkiin tavaroihinja palveluihin. Suomen yleinen arvonlisäverokanta on kansainvälisessä vertailussa korkea, 24 prosenttia. Myös elintarvikkeiden arvonlisävero on korkealla tasolla, jos sitä vertaa esimerkiksi Ruotsiin (12) tai Saksaan (7).

Joissakin EU-maissa elintarvikkeista ei makseta arvonlisäveroa lainkaan.

Esitys kasvisten arvonlisäveron alentamiseksi sisältyy KD eduskuntaryhmän vuodelle 2019 laatimaan vaihtoehtobudjettiin. Se julkaistaan kokonaisuudessaan ensi viikolla.

 

Ylös