KD:n Peter Östman irtisanomislakijupakasta: ”Suomella ei ole varaa tällaiseen riitelyyn”

16.10.2018 klo 15:20 Politiikka Samuli Rissanen

– Vaikka hallitus ei ole vielä antanut eduskunnalle lopullista ehdotustaan uudeksi irtisanomislaiksi, on tilanne jo kärjistynyt protestilakoiksi asti. Poliittiset lakot tulevat kalliiksi sekä yrityksille, että yhteiskunnalle. Suomella ei ole varaa tällaiseen riitelyyn, Kristillisdemokraattien Peter Östman arvioi irtisanomislain ympärille syntynyttä jupakkaa.

Eduskunnassa väitellään parhaillaan hallituksen työllisyyspolitiikasta ja kiistellystä irtisanomislaista. Aihe on raivostuttanut ay-liikkeen ja kirvoittanut vastatoimia.

Pääministeri Juha Sipilä totesi tiedonannossaan, että erityisesti pienissä yrityksissä työsuhdeturvaa koskevien säännösten on katsottu nostaneen työllistämiskynnystä ja sen vuoksi hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksen irtisanomissuojan keventämisestä alle kymmenen työntekijän yrityksissä.

Joskus kasvuyrityksessä yrittäjän on pakko tehdä itse mahdollisimman paljon töitä, tai turvautua henkilöstövuokrausyritysten palveluihin, koska työntekijän palkkaaminen koetaan liian isoksi riskiksi

Oppositiopuolueista erityisesti Sdp:n riveistä hallitusta arvosteltiin ankarasti. Kansanedustaja Eero Heinäluoma piti hallitusta riidankylväjänä asiassa, jolla ei ole selvitysten mukaan työllisyysvaikutuksia.

– Hallituksen uudella irtisanomislinjauksella ei ole mitään tekemistä työllisyyden parantamisen kanssa. Siitä kärsivät ne 300 000 pienten yritysten työntekijää, jotka joutuvat uuteen epävarmuuteen jopa vuosiksi, Heinäluoma väitti.

Sdp esittää hallitukselle epäluottamusta, joten asiasta äänestetään varmuudella keskiviikkona.

Kristillisdemokraattien puheenvuoron keskustelussa pitänyt Peter Östman muistutti, ettei ketään saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstään.

– Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta, edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön, hän sanoo.

Östmanin mukaan on tärkeää, että työmarkkinoita uudistetaan ja ymmärrystä madaltaa pienten yritysten työllistämiskynnystä löytyy.

– On totta, että nykyinen työsuhdeturvaan liittyvä lainsäädäntö luo haasteita osalle pienyrityksistä. Joskus kasvuyrityksessä yrittäjän on pakko tehdä itse mahdollisimman paljon töitä, tai turvautua henkilöstövuokrausyritysten palveluihin, koska työntekijän palkkaaminen koetaan liian isoksi riskiksi, Östman arvioi.

Tämän vuoksi kristillisdemokraatit ovat peräänkuuluttaneet paikallisen sopimisen edistämistä ja sitä, että erityisesti pienten yritysten mahdollisuuksia palkata uusia työntekijöitä parannetaan.

Östman kritisoi myös lihavaksi riidaksi paisunutta jupakkaa. Vaikka hallitus ei ole vielä edes antanut eduskunnalle lopullista ehdotustaan uudeksi irtisanomislaiksi, on tilanne jo kärjistynyt protestilakoiksi asti.

– Poliittiset lakot tulevat kalliiksi sekä yrityksille, että yhteiskunnalle. Suomella ei olisi varaa tällaiseen riitelyyn.

Jotkut työmarkkinalainsäädännön asiantuntijat ovat kommentoineet vielä työn alla olevaa hallituksen esitystä epäillen, että se saattaa epäselvänä kääntyä jopa kääntyä alkuperäistä tavoitettaan vastaan.

– Tässä vaiheessa, kun eduskunnalle ei ole vielä annettu esitystä eikä lakipykäliä, eikä sitä ole arvioitu valiokuntakäsittelyssä, on mahdotonta ottaa lopullista kantaa itse esitykseen, Östman sanoi.

Kristillisdemokraatit olivat Rkp:n ohella ainoat oppositiopuolueet, jotka eivät esittäneet hallitukselle epäluottamusta asiassa, josta on määrä äänestää huomenna keskiviikkona. Hallituksen odotetaan saavan eduskunnan reilun enemmistön tuen työllisyylinjauksilleen ja irtisanomislaille, sillä aihe ei ole kirvoittanut eripuraa hallituspuolueiden välille.

Hallituksen luottamuksesta äänestettiin viimeksi kuukausi sitten. Tuolloin ulkoministeri Timo Soinin asemaa koskeva äänestys oli kiistanalaisempi ja repi hallituspuolueiden välejä. Hallitus sai kuitenkin tuolloinkin luottamuksen äänin 101-60.

Ylös