Uudet vaalit hiipivät lähemmäs Ruotsissa

13.11.2018 klo 10:57 Politiikka Samuli Rissanen

Kokoomusjohtaja Ulf Kristersson yrittää avata Ruotsissa politiikan umpisolmua kokoamalla vähemmistöhallitusta kristillisdemokraattien kanssa. Valtiopäivät äänestää asiasta huomenna keskiviikkona.

Ruotsin politiikan umpisolmu hämmentävien valtiopäivävaalien jälkeen ei ota auetakseen. Syyskuun alun vaalit päättyivät tasapeliin oikeisto- ja vasemmistoblokkien välillä ja oikeistopopulistinen ruotsidemokraatit kiilasi väliin ottamalla mojovan siivun valtiopäiväpaikoista.

Todennnäköisesti kolmaskaan yritys muodostaa hallitusta ei johda tulokseen, vaikka pääministeriehdokkaaksi nimitetty kokoomusjohtaja Ulf Kristersson kertoi eilen haluavansa muodostaa hallituksen kristillisdemokraattien kanssa. Paluu lähtöruutuun voi olla edessä jo keskiviikkona, kun valtiopäivät äänestää Kristerssonin asemasta.

Tappio näyttää varmalta, sillä ennen syyskuun vaaleja yhtenäisenä esiintynyt porvariallianssi on hajoamassa.

Keskustapuolue ja liberaalit äänestävät todennköisesti Kristerssonia vastaan.

– On negatiivista ja historiallista, jos päädytään tilanteeseen, jossa porvarillinen puolue äänestää porvarillista pääministeriä vastaan. Viimeksi niin tapahtui 40 vuotta sitten

Politiikan toimittajat Ruotsissa ovat arvioineet, että kysymys uusista vaaleista hiipii lähemmäs.

– Jos joku puolue pelkää uusia vaaleja, niin nyt sen kannattaa alkaa hermoilla. Samalla tämä vaikuttaa poravariallianssin yhteistyöhön,  SVT:n politiikan toimittaja Pontus Mattsson arvioi tänään.

– On historiallista, jos päädytään tilanteeseen, jossa porvarillinen puolue äänestää porvarillista pääministeriä vastaan. Viimeksi niin tapahtui 40 vuotta sitten, päivitteli kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch Thor. Viime viikolla hän kokousti Helsingissä EPP:n puoluekokouksessa.

Myös Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch Thor arvioi SVT:lle, että hallitusvaihtoehdot alkavat olla vähissä ja että kokoomuksen ja KD:n hallituspohjalla voitaisiin tehdä porvariallianssin mukaista politiikkaa.

– Ei pidä paikkaansa, että jokaisessa yksittäisessä äänestyksessä olisimme riippuvaisia ruotsidemokraateista.

Busch Thor kritisoi allianssilkumppaneita, jotka aikovat äänestää Ulf Kristerssonia ja sitä myötä kokoomuksen ja KD:n pohjaa vastaan.

– On negatiivista ja historiallista, jos päädytään tilanteeseen, jossa porvarillinen puolue äänestää porvarillista pääministeriä vastaan. Viimeksi niin tapahtui 40 vuotta sitten, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch Thor sanoi SVT:lle.

Ylös