Sipilä: Suomi ja EU ovat valmistautuneet myös kovan brexitin varalle

15.11.2018 klo 17:27 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah halusi tietää, millä tavalla Suomen ja Iso-Britannian väliset kauppasuhteet ovat hoidettavissa, jos ajaudutaan kovaan brexitiin eli Britannian sopimuksettomaan EU-eroon.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah nosti eduskunnan kyselytunnilla Iso-Britannian EU-eron eli brexitin vaikutukset Suomelle. Essayah kysyi pääministeri Juha Sipilältä, kuinka Suomen ja Iso-Britannian kauppasuhteiden käy, mikäli päädytään kovaan brexitiin eli sopimuksettomaan EU-eroon.

Essayah muistutti, että Iso-Britannia on yksi Suomen tärkeimmistä kauppakumppaneissa. Suomen tavaraviennin arvo Britanniaan on noin kaksi miljardia euroa.

Sipilä kertasi, että ensisijaisena tavoitteena on, että ei tule kovaa eroa vaan tulee hallittu ero. Tähän pyritään Eurooppa-neuvoston kokouksessa ensi viikolla. Samoin erosopimusta käsitellään niin Britannian parlamentissa kuin europarlamentissakin.

Sipilä aikoo itse Eurooppa-neuvostossa korostaa Suomelle tärkeitä asioita kuten kauppasuhteita ja turvallisuusyhteistyötä. Lisäksi on tärkeä varmistaa suomalaisten asema Britanniassa.

Sipilä aikoo itse Eurooppa-neuvostossa korostaa Suomelle tärkeitä asioita kuten kauppasuhteita ja turvallisuusyhteistyötä. Lisäksi on tärkeä varmistaa suomalaisten asema Britanniassa.

Sipilä antaisi painoarvoa Britannian ja EU:n tulevalle suhteelle. Osapuolet ovat laatineet yhdessä muutaman sivun poliittisen julistuksen, jossa kirjataan tavoitteita tulevalle.

Kovaan brexitiin on kuitenkin jo alettu jossain määrän varautua sekä EU:ssa että Suomessa.

– EU:n vastuulla on silloin kauppasuhteet, Sipilä mainitsi.

Samaan aikaan Iso-Britannian EU-eroa koskevan sopimusehdotuksen kaatuminen Britannian parlamentissa näyttää mahdolliselta. Tämänpäiväiset uutiset useiden brittiministerien erosta aiheuttaa epävarmuutta brexit-sopimuksen toteutumisesta ja koko hallituksen pystyssä pysymisestä.

Mikäli Britannian ero EU:sta toteuisi ilman sopimusta, se mullistaisi osapuolten suhteet kertaheitolla. Esimerkiksi rajoille tulisi tulli- ja muita tarkastuksia ja matkustaminen vaikeutuisi.

 

Ylös