Tiina Tuomela ratkoo sisäilmaongelmia sekä lääkärinä että päättäjänä

6.4.2019 klo 18:10 Politiikka Samuli Rissanen

Vantaan sisäilmaoireita koskenut tutkimus valmistui ja sen mukaan vain 10 prosenttia kouluista ja 15 prosenttia päiväkodeista on kunnossa.

Vantaan kaupunginvaltuutettu ja sisäilmaneuvottelukunnan jäsen Tiina Tuomela kiinnittäisi huomiota rakentamisen laatuun ja vaatii korjausavustuksia.

Vantaan kaupunginvaltuutettu ja sisäilmaneuvottelukunnan jäsen Tiina Tuomela pitää sisäilmaoireita kaupungissa selvittäneen tutkimuksen tuloksia huolestuttavina.

Vantaan kaupungin toimitiloja koskevan sisäilmaoirekyselyn tuloksien mukaan vain 10 prosenttia koulurakennuksista ja noin 15 prosenttia päiväkotirakennuksista on käyttäjien arvion mukaan kunnossa.

Tutkimus on laajin tähän mennessä tehty suomalaiskoulujen ja päiväkotien sisäolosuhteita, oireita, sairauksia ja haittatekijöitä kartoittava tutkimus. Kyselyyn vastasi 17 000 henkilöä.

– On todella huolestuttavaa, että on vain niin vähän terveitä kouluja ja päiväkoteja, Tuomela huokaa.

– Rakennuskantamme on vanhentunut ja osa on rakennettu energiakriisin aikaan hengittämättömiksi. Huolestuttavaa toki on se, että uusissakin rakennuksissa on heti ongelmia

Hänen mukaansa avainasia ongelmien ehkäisemisessä on, että rakentamisen laatua parannetaan. Kaikki vaiheet on huomioitava: suunnittelu, rakentaminen ja huoltotoimet.

Tuomela muistuttaa rakentamisen kulttuurista, jossa tehdään kiireellä, pilkottuna osaurakoihin. Valvonta ei ole käytännön tasolla riittävää.

Hänen mukaansa Kuivaketju10-menetelmää on lisättävä. Se pitää elementit kuivina talotehtailla ja kasaus on suoritettava säältä suojassa. Myös elinkaariajattelua tulee lisätä, jolloin kunta ”liisaa” esimerkiksi koulun, jonka hoidosta ja huollosta edelleen vastaa rakennusliike.

Tällä hetkellä käsissä oleva ongelmakin on kyettävä ratkaisemaan.

– Rakennuskantamme on vanhentunut ja osa on rakennettu energiakriisin aikaan hengittämättömiksi. Huolestuttavaa toki on se, että uusissakin rakennuksissa on heti ongelmia, Tuomela sanoo.

Hän on siviiliammatiltaan lastentautien erikoislääkäri ja törmää sisäilmaoireilijoihin vastaanotolla. Tuomela muistuttaa, että huonosta sisäilmasta kärsivät todellisuudessa kaikki tavalla tai toisella.

– Kaikki altistuvat, osa oireilee ja osa sairastuu vakavammin. On yksilöllistä, milloin kuppi täyttyy ja oireilu alkaa.

Osa oireista on ohimeneviä silmien ja nenän ärsytysoireita, yskää, astmaakin. Muina oireina on myös kuumeilua, päänsärkyä, väsymystä, hermo- ja nivelsärkyjä.

Tuomelan mukaan ehdottoman tärkeää on, että sisäilmasairaus tunnistetaan ja tunnustetaan.

– Tautiluokituskoodi on saatava ja sitä kautta oikeus sosiaaliturvaan ja kuntoutukseen.

Lisäksi sisäilmapoliklinikoita on perustettava yliopistollisiin keskusairaaloihin. Niissä moniammatillinen tiimi hoitaa vaikeampia tapauksia ja kouluttaa perusterveydenhuoltoa. Yksiköissä tehtäisin myös sisäilmaa koskevaa tutkimusta.

Sisäilmatalkoisiin Tuomela vaatii leveämpiä harteita.

– Valtion pitää myöntää kunnille korjausavustuksia tilanteen hoitoon.

Tuomelan mottona on ”sanoista tekoihin”

Tiina Tuomela pyrkii eduskuntaan Uudeltamaalta numerolla 392

Ikä:58 vuotta

Kotikunta: Vantaa

Perhesuhteet: Naimisissa, 2 aikuista lasta

Koulutus ja ammatti: Lastentautien erikoislääkäri, LKT (lääketieteen ja kirurgian tohtori)

Luottamustoimia:
Vantaa: kaupunginvaltuutettu, sosiaali- ja terveyslautakunnan sekä sisäilma-asioiden neuvottelukunnan jäsen.
Uudenmaan maakuntavaltuutettu.
Kristillisdemokraattien 1. varapj, KD Naisten pj. Vantaan paikallisosaston pj, Uudenmaan piirihallituksen varapj.
Vahti ry pj (Vantaan Asunnottomien Hyvinvoinnin tuki ry)
Kirkko- ja hiippakuntavaltuutettu.

Vaalimotto:

Sanoista tekohin. Kansalaisia kuunnellen.

www.tiinatuomela.fi

Ylös