KD:n Maanselkä: ”Puoluetoiminnan tuen korotukset menevät yli käsityskyvyn – samaan aikaan koulutus kärsii”

20.8.2019 klo 18:22 Politiikka Kristiina Kunnas

Sairauslomalla ollut ja umpilisäkkeen puhkeamisesta kärsinyt puoluesihteeri Asmo Maanselkä esittää kärkevää kritiikkiä hallituksen budjettiesityksestä. – Puolueita pitää toki tukea, mutta nyt nämä esitykset menevät yli äyräiden, KD:n Maanselkä sanoo.

Saikulta Ouluun. Kristillisdemokraattien puoluesihteerillä on takanaan kovia kuukausia. Alkuvuodesta selkäydintulehdus vei miehen pitkälle sairauslomalle kesken vaalivalmistelujen. Elokuun alussa häneltä puhkesi tulehtunut umpilisäke monen päivän korkean kuumeen jälkeen. Ammattilaisetkaan eivät löytäneet syytä kuumeiluun. Leikkaus vei jälleen sairaalajaksolle, paino putosi seitsemän kiloa ja mies on edelleen heikkokuntoinen.

Samaan aikaan puolueen puheenjohtaja Sari Essayah vietti omaa sairauslomaansa rintasyövän hoidoissa.

– Ei niin paras jakso terveystilanteiden kannalta, Asmo Maanselkä myöntää.

Hän on toipilaanakin kuitenkin jaksanut seurata kriittisellä mielellä Rinteen hallituksen budjettiesitystä. Kiitosta ei heru, päinvastoin.

Maanselän päivitys Facebookissa sunnuntaina 18. elokuuta oli tyly:

”Aika puskista tuli tämä korotusesitys. Odotin kyllä maltillista korotusta, kun tukea on viimevuosina leikattu. Puoluetuen nostoa pahempaa on valtiosihteereiden, erityisavustajien määrän lisääminen ja palkkojen korottaminen, koska sillä paikataan vain hallituspuolueiden kassojen vajeita ja eduskunnasta pudonneita kavereita nostetaan rahakkaisiin pesteihin. Kokonaisuutena nämä esitykset menevät yli äyräiden tilanteessa, jossa valtio on edelleen alijäämäinen eikä rahaa ole vaikkapa opintorahan korottamiseen.”

Maanselkä selostaa taustoja päivitykselleen.

– Sinänsä olen puoluetuen maltillisen korotuksen kannalla. Puoluetukea on leikattu kovasti vuodesta 2008 lähtien ja on puolueissa on eletty todella niukkuuden aikaa.

Joku kohtuus korotuksissakin pitäisi olla varsinkin kun valtiontalouden tilanne ei todellakaan ole vielä kunnossa. – Asmo Maanselkä, KD:n puoluesihteeri

– Siihen voisi muutaman miljoonan laittaa lisää, ja sellaista esitystä voisi hyvillä mielin puolustaa.

– Mutta nyt kuitenkin korotetaan ministereiden erityisavustajien ja valtiosihteereiden palkkoja ja määriä tuntuvasti, ja myös eduskunta-avustajien määrärahoja. Sinne palkataan pudonneita kansanedustajia valtiosihteereiksi ja muuta puoluekoneistoa valtava määrä.

– Tämä menee aivan yli käsityskyvyn.

Maanselkä arvostelee Rinteen hallitusta ja budjettiesitystä siitä, ettei koulutukseen anneta, lupauksia ei pidetä, ja monet joutuvat pettymään toiveissaan.

– Puoluetoiminnan tuen korotukset tekevät yhteensä 12 miljoonan samaan aikaan kun koulutukseen ei tahdo löytyä lisämiljoonia ja budjetti on 2,3 miljardia pakkasella.

Toki puolueita pitää Maanselän mukaan tukea.

– Demokratialla on hintansa ja vaalien järjestäminen maksaa, siinä mielessä puolueita on syytä tukea. Mutta joku kohtuus korotuksissakin pitäisi olla varsinkin kun valtiontalouden tilanne ei todellakaan ole vielä kunnossa.

 

Ylös