”Poliittisen kentän muutokset ovat kiinnostavia” – oppositiossa on Aki Ruotsalan mukaan herkullista

30.11.2019 klo 11:55 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtaja Aki Ruotsala kannustaa lähtemään mukaan politiikkaan. Työssään elinkeinovastaavana KD-poliitikko kokee olevansa lähellä kuntalaista. – Siellä ei toimita virastojen kätköissä.

Aki Ruotsala on sitä mieltä, että oppositioasema on nyt kiinnostava.

– Hallituksen tavoitteet eivät toteudu – ja se on tietenkin valitettavaa näin isänmaan kannalta. Valtiontalous ja kuntien taloudet menevät heikompaan suuntaan.

– Mutta samalla opposition asema on herkullisempi. Kannatuspotentiaalia on.

Ruotsala kannustaa lähtemään mukaan Kristillisdemokraattien toimintaan sekä kuntavaaliehdokkaaksi. KD tavoittelee voittoa kevään 2021 kuntavaaleissa.

Aki Ruotsala kuvailee tehtäväänsä Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtajana kentän äänen puolustajana ja edunvalvojana.

– Täytyy varmistaa esimerkiksi se, että puoluekokouksen ja puolueohjelman päätökset  tulevat toteutetuiksi.

Ruotsala on toiminut pitkään kuntakentässä. Koulutukseltaan hän on sekä hallintotieteiden että kauppatieteiden maisteri. Merikarvialla hän toimi kunnan hallintopäällikkönä ja kehittämispäällikkönä. Sitten tuli PoriJazz-kohu. Ruotsala valittiin legendaarisen kesäfestivaalin toimitusjohtajaksi, mutta pikapotkut seurasivat jo ennen kuin tehtävä edes alkoi.

Saman vuoden 2018 syksyllä Ruotsalasta tuli Kuortaneen kunnan elinkeinovastaava, ja perhe muutti Porista Seinäjoelle. Ruotsala on KD-Kompassi -ohjelman haastattelussa lauantaina 30. marraskuuta Radio Deillä. Koko ohjelman voi jälkikuunnella täällä.

Mikä kuntakentässä kiehtoo?

– Sitä olen itsekin pohtinut. Työhistoria on enimmäkseen julkiselta sektorilta: puolustusvoimista, eduskunnasta, sisäministeriöstä ja nyt kuntakentästä. Tulkitsen, että se on jollain tavalla sisäsyntyinen halu palvella ja olla rakentamassa tätä yhteiskuntaa, Ruotsala sanoo.

Viimeaikainen keskustelu sanan- ja uskonnonvapaudesta ei ainakaan vähennä kristillisdemokraattien tarvetta Suomessa

Kuntasektori tarjoaa Ruotsalan mukaan hienon mahdollisuuden nähdä ruohonjuuritasolta sekä palvelut että niiden käyttäjät.

– Kuntasektori on herkullinen paikka: se ei ole kaukana virastojen kätköissä, vaan luottamushenkilöorganisaatiot ja yrittäjät ovat työssäni lähellä, palautetta ja vuorovaikutusta on koko ajan.

– Tykkään siitä, että pääsen olemaan lähellä loppukäyttäjää, Ruotsala kuvaa.

Aki Ruotsala pohtii KD-Kompassi -ohjelmassa politiikan kentän murrosta, jota hän itse kuvaa  ”poliittisten mannerlaattojen liikkeiksi”.

– Suuria puolueita ei enää ole. Poliittisesta kentästä on tullut muutoksen myötä mielenkiintoinen, kun oikeisto-vasemmisto -tulonjakokysymysten rinnalle on tullut konservatiivi-liberaali -asetelma.

– Kristillisdemokraattien näkökulma ja esilläpitämät yhteiskunnalliset kysymykset ovat tärkeitä. Puolueella on ollut annettavaa jo yli 60 vuotta, ja viimeaikainen keskustelu sanan- ja uskonnonvapaudesta ei ainakaan vähennä kristillisdemokraattien tarvetta Suomessa, Aki Ruotsala muistuttaa.

Mikä on suurin ennakkoluulo Kristillisdemokraatteja kohtaan?

– Niitä on paljonkin. Ehkä siihen liittyy eniten ennakkoluuloa, että KD:n politiikka olisi uskonnollista. Sitä se ei ole. Seurakunnilla on omat toimintamallinsa ja liturgiansa, mutta kristillisdemokraattinen politiikka on poliittista toimintaa.

– Toinen iso ennakkoluulo on se, ettei meillä ole osaamista tai kompetenssia. Meillä on eri tasolla vaikuttavia osaavia poliitikkoja, Ruotsala muistuttaa.

 

Aki Ruotsala KD-Kompassissa Radio Deissä la 30.11. klo 12.50

KD-Kompassi lähetetään Radio Deissä lauantaina 30. marraskuuta klo 12.50, ja uusintana maanantai-iltana 2.12. klo 22.35. Ismo Portin haastattelee Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtajaa Aki Ruotsalaa.

Voit kuunnella haastattelun myös täältä

 

Juttua muokattu 30.11. klo 22.15; lisätty linkit KD-Kompassi -ohjelman jälkikuunteluun

Ylös