Viikon KD-valtuutettu Lapuan Markus Tattari haluaa yrittäjille verohelpotusta
27.2.2020 klo 14:57 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas
– Koko Suomi on rakennettu kristilliselle arvopohjalle, kuten puoluekin, ja ne tarvitsevat omat puolustajansa. Moni on unohtanut miksi Suomi on se, mikä se tänään on, Lapuan kaupunginvaltuutettu ja valtuuston 2. varapuheenjohtaja Markus Tattari pohtii. Hän osallistui viime elokuussa Kristillisdemokraattien puoluekokoukseen Oulussa. (Kuva Kristiina Kunnas)
Markus Tattari ei ollut koskaan aikonut politiikkaan, kunnes toisesta puolueesta otettiin yhteyttä mahdollisesta ehdokkuudesta. – Se aiheutti päätöksen, että jospa sittenkin lähden, mutta puoluevalinta mietitytti. Lopulta päätin, että minulle sopii ainoastaan Kristillisdemokraattien lista, sanoo ensikertalaisena läpi mennyt Tattari.
Viikon KD-valtuutettu Markus Tattari antaa haastattelun kesken hiihtolomansa. Hän viettää 45-vuotissyntymäpäiviään Lapissa hohtavien hankien keskellä. Mukana on puolet perheestä: vaimo, 10- ja 7-vuotiaat tyttäret sekä perheessä sijaislapsena oleva 17-vuotias poika.
– Meillä on iso perhe. Omakotitalossa asumme ja pikkubussilla on pitkään kuljettu, Tattari naurahtaa.
Perheen 20-, 18- ja 16-vuotiaat pojat eivät ole tällä lomamatkalla mukana.
Markus Tattari työskentelee tällä hetkellä perhehoitajana kehitysvammaiselle sijaislapselle.
– Minulle avautui mahdollisuus jäädä kotiin perhehoitajaksi. Sijaislapsemme käy erityislasten koulua ja tykkää elämästä ison perheemme keskellä.
Tattari kertoo, että reilun vuoden jakso on mennyt todella hyvin.
– Sijaislapsi on ollut erittäin sopeutuvainen, ja sekä hän että me olemme oppineet paljon uusia asioita itsestämme.
– Tämä on ollut hyvää aikaa meidän perheessämme, kertoo Tattari.
Meillä on iso perhe. Omakotitalossa asumme ja pikkubussilla on pitkään kuljettu.
– Perhehoitajuus oli usein pyörinyt mielessäni ja joskus aiheesta on keskusteltu perheenkin kanssa. Neljän vuoden työskentely Lapuan perhetyössä toi ajatuksen uudelleen esille.
Tattari on osallistunut perhetyöhön Lapuan sosiaalikeskuksen lastensuojelussa, mikä mahdollisti myös opiskelun lähihoitajaksi työn ohessa.
Hän työskenteli aiemmin 15 vuotta teknologiateollisuudessa yrittäjänä, mutta siirtyi yrityskauppojen myötä sosiaalipuolelle.
– Näistä taustoistani johtuen olen keskittynyt myös politiikassa ajamaan perheiden asioita ja pitämään yrittäjien puolta.
Tattarin taustaan kuuluu maastamuutto, sillä hänen keskisuomalainen isänsä ja lapualainen äitinsä olivat muuttaneet töiden perässä Ruotsiin. Markus syntyi 1975 Sundsvallissa. Perhe palasi Suomeen ennen kuin Markus aloitti peruskoulun. Ruotsin kieli palasi mieleen ja taittui myös norjan kieleksi, kun hän aikuisena työskenteli ja asui Norjassa nelisen vuotta.
Politiikka tuli elämään hiukan yllättäen. Hänelle soitti toisen puolueen lapualainen puheenjohtaja kuntavaalien alla 2017.
– En ollut koskaan ajatellut lähteä mukaan. Pitkän mietinnän jälkeen sanoin, että jos lähden, niin lähden kristillisdemokraattina.
Tattari pohti, mitä haluaisi politiikassa edustaa.
– Koin vahvasti, että on minun asiani kristittynä ajaa kristillisdemokraattisia arvoja.
– Lapualaisena yrittäjänä elinkeinoelämän kehittäminen on ollut luonnollinen osa toimintaani politiikassa.
Hänellä oli vaalikampanjassa tukenaan pari yrittäjää. Hän mainosti netissä ja somessa.
– Ehkä sekin vaikutti, kun olen seurakuntaelämässä mukana ja toiminut sosiaalityössä – moni tunsi minut.
Hän pääsi ensikertalaisena Lapuan valtuustoon. Kotikaupunki on hyvän kokoinen.
– Lapuan kokoinen kaupunki on erittäin hyvä kasvupaikka. Palvelut on hyvin järjestetty ja meillä on tekemisen meininki. Pienen kaupungin haasteina on kuntien kiristyvä talous ja muuttotappion hillitseminen.
– Kasvukeskusten vieressä asuminen on haasteellista. Palvelujen olisi säilyttävä korkealla tasolla ja kulkemisen kaupunkien välillä pitäisi olla helppoa. Tieverkot mahdollistavat asumisen pienellä paikkakunnalla, vaikka työ olisi suuremmalla paikkakunnalla, Tattari perustelee.
Hänen kiinnostuksensa kohde on Valtatie 19. Seinäjoelle on 25 kilometriä, ja sekä aamuisin että iltapäivisin on ruuhkaa. Olisi monen kunnan yhteinen etu, että tie muuttuisi nelikaistaiseksi.
– Kuntien kaavoitus on tärkeää ja erityisesti kylille olisi hyvä saada tonttitarjontaa. Uskon, että paluumuutto kotikylille kiinnostaa, mikäli tontteja on ja infra saatavilla.
– Palvelujen pitää pysyä kunnossa – sitä kohden on töitä tehty valtuustossa.
Tattari on toiminut valtuuston 2. varapuheenjohtajana.Hänellä on hyvää sanottavaa valtuustotyöskentelystä.
– Valtuuston, hallituksen ja virkamiesten yhteinen työskentely on ollut mainettaan parempaa, hän kiittelee.
Valtuuston, hallituksen ja virkamiesten yhteinen työskentely on ollut mainettaan parempaa.
Tattari kannustaa lähtemään kuntapäättäjäksi.
– Haluamme ja meidän täytyy löytää uusia kasvoja politiikkaan. Joitakin ehdokaskeskusteluja on jo käyty.
Ensi kevään vaalit käydään huhtikuussa 2021.
– Olemme nyt jo suunnitelleet tilaisuuksia, ja kutsuneet puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan.
– Rohkaisen uusia ehdokkaita, ja kokemuksesta kerron, että Kristillisdemokraateissa on mahdollisuus päästä vaikuttamaan.
– Meillä on sekä hyvät ohjelmat että uskottavia tyyppejä. Eikä olal mitään yhden asian ihmisiä, vaan koko valtakunnan politiikan tekijöitä. Tähän kannattaa lähteä mukaan!
Hän iloitsee Kristillisdemokraattien muutoshalukkuudesta.
– Minua rohkaisi se, että esimerkiksi viime elokuun Oulun puoluekokouksessa kuunneltiin avoimesti uusia ideoita.
Tattari itsekin piti puheenvuoron verotuksesta.
– Pienyrittäjät ovat suuria työllistäjiä ja pitkään olen odottanut, että pienyrittäjän verotukseen pureuduttaisiin.
Hän perusti aikanaan kolme eri yritystä 15 vuoden aikana, jotka sitten myi edelleen. Nyt niissä on noin 15 työntekijää.
Tattari haluaisi Suomeen Viron mallin. Niin, että yrityksen voitosta ei vietäisi veroa, mikäli omistaja käyttää voittovarat yrityksen kehittämiseen, esimerkiksi uusiin työntekijöihin tai investointeihin.
– Etteivät ne yritysten pienet voitot menisi vain veroihin. Tätä asiaa haluaisin Kristillisdemokrattien entisestään vahvistavan.
Tattari uskoo, että työllisyys paranisi tätä kautta.
– Esimerkiksi Lapualla on yli 1 000 yritystä, jotka pääsisivät tekemään näin kasvua. Olisi varaa palkata seuraava työntekijä tai investoida.