Pelastakaa Lapset tukee koronaepidemian takia ahdinkoon joutuneita lapsiperheitä Suomessa

25.3.2020 klo 15:09 Kotimaa KD Lehti

Pelastakaa Lapset tukee koronavirustilanteen takia ahdinkoon joutuneita lapsiperheitä muun muassa lahjakorteilla ruokakauppaan sekä tarjoamalla keskustelutukea lapsille ja nuorille netin välityksellä.

Koronaviruksen aiheuttama epidemia ajaa perheitä ahdinkoon Suomessa. Suomi on poikkeustilassa. Liikkumista ja kokoontumista on rajoitettu, kouluja suljettu ja harrastuksia peruttu.

Pelastakaa Lapset ry haluaa auttaa, sillä monet perheet ovat jo joutuneet talousvaikeuksiin, vaikka epidemia on vasta alussa. Myös henkinen hyvinvointi on koetuksella perheissä, kun poikkeustilanne lisää stressiä niin lapsilla kuin vanhemmilla.

Suomessa 112  000 lasta elää vähävaraisissa perheissä. Vallitsevassa poikkeustilassa monet ongelmat kärjistyvät, useissa perheissä vanhemmat saattavat menettää toimeentulonsa ja elämän edellytykset heikkenevät. Esimerkiksi yksinhuoltajuus, huoltajan sairastuminen tai työttömyys saavat perheet hakemaan apua.

Vähävaraiset ja koronaviruksen vuoksi ahdinkoon joutuneet perheet tarvitsevat välittömästi apua.

– Ruokakulut kasvavat, kun lapset syövät kotona myös arkipäivisin. Vesi- ja sähkölaskut pitää maksaa kuten ennenkin, talousahdinkoon joutunut, toimeentulonsa epidemian vuoksi menettänyt espoolainen Mira kertoo.

En tiedä, miten rahat riittävät tulevina kuukausina.

– Taloustilanteemme näyttää epätoivoiselta. En tiedä, miten rahat riittävät tulevina kuukausina, hän jatkaa.

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että erityisen haavoittuvassa asemassa ovat perheet, joissa on kasautuneita ongelmia esimerkiksi mielenterveyden, päihteiden ja väkivallan vuoksi.

– Jos perheessä on lisäksi talousvaikeuksia ja sosiaaliset suhteet kodin ulkopuolella ovat kaventuneet, voi tilanne muuttua entistä vaikeammaksi. Lasten hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että perheen tilanne ei pääse heikkenemään ja että perhe saa tarvittaessa ulkopuolista apua vaikeaan tilanteeseen.

Lahjakortteja ruokakauppaan ja keskusteluapua netissä

Pelastakaa Lapset tukee koronavirustilanteen takia ahdinkoon joutuneita lapsiperheitä muun muassa lahjakorteilla ruokakauppaan sekä tarjoamalla keskustelutukea lapsille ja nuorille netin välityksellä.

Lahjakortteja ruokakauppoihin myönnetään lapsiperheille järjestön paikallisyhdistysten kautta ympäri Suomen. 70 euron arvoisella lahjakortilla perhe saa ruoka-apua, joka auttaa konkreettisesti vaikeimman hetken yli. Pelastakaa Lasten paikallisyhdistykset jakavat lahjakortteja suoraan apua tarvitseville perheille esimerkiksi paikallisten yhteistyökumppanien, kuten sosiaalitoimen ja seurakuntien diakoniatyön avulla. Yhdistykset eivät ota vastaan hakemuksia, vaan tuki ohjataan tarvitseville perheille suoraan.

Pelastakaa Lasten paikallisyhdistykset jakavat lahjakortteja suoraan apua tarvitseville perheille esimerkiksi paikallisten yhteistyökumppanien, kuten sosiaalitoimen ja seurakuntien diakoniatyön avulla.

Etäopiskelun haasteet, etäisyys ystäviin ja oma tai läheisen kuuluminen riskiryhmään huolettavat lapsia ja nuoria. Verkon kautta annettava keskusteluapu auttaa näkemään toivoa tulevassa. Pelastakaa Lasten lapsille ja nuorille suunnatuissa verkkopalveluissa on tulevina viikkoina tavallista enemmän auttajia paikalla.

– Neljän seinän sisälle eristäytyminen ja tulevaisuuden epävarmuus kalvavat varmasti suurinta osaa perheistä jollain tavalla, kehittämispäällikkö Antti Järventaus sanoo.

– Tarjoamme osoitteessa netari.fi lapsille ja nuorille monia erilaisia kanavia, joissa huolenaiheista voi keskustella luotettavan aikuisen kanssa.

Ylös