Toimeentulon puuttuessa hätä on lähellä

26.3.2020 klo 09:01 Mielipiteet & Blogit Lukijalta

Nykyisessä poikkeustilanteessa valtioneuvosto on ottanut esille valtion tuen yritysten toiminnan jatkamiseksi ja työttömyyden lisäyksen loiventamiseksi. Toimet ovat tarpeellisia.

Keskuudessamme on kuitenkin suuri joukko perheitä ja henkilöitä, joiden toimeentulo on kokonaan estynyt. Vain vakituisessa palkkatyössä olevat nauttivat edes jonkinlaisesta toimeentuloturvasta, kun työn tekeminen estyy poikkeustilanteessa. Yrittäjät, freelancerit ja monenlaista tuntityötä tekevät jäävät täysin ilman toimeentuloa aivan yhtäkkiä.

Toimeentulotuen hakeminen menneiden tulojen perusteella ja Kelan käsittelyaikojen pidentyessä johtaa mahdollisesti toivottuun tulokseen jollain aikavälillä, mutta varsinkin pienituloisilla mitään hätävarapuskuria eli säästöjä ei ole. Kun tulot loppuvat, loppuu myös leipä.

Osalla näistä ilman tuloja jääneistä on lapsia, jotka nyt ovat koulujen suljettua kotona. Viisi lisäateriaa viikossa on melkoinen lisäponnistus, kun taloudelliset resurssit ovat mitäänsanomattomat. Vielä pahemmaksi tilanne muodostuu, jos perheessä on sairautta, johon tarvitaan lääkkeitä.

Nyt on kunnilla edessään melkoiset talkoot toimeentulotukien käsittelyssä. Jo ennen kuin Kela ehtii käsitellä hakemuksia, on ihmisten hätään vastattava. Talous ei ole tärkeää vain kuntatasolla, se on kriittistä myös yksilötasolla silloin, kun rahaa ei ole, mutta joka päivä on syötävä ja vuokrat on maksettava.

Toivotan kuntapäättäjille suurta viisautta päätöksentekoon.

Jaana Shelby (kd)
Kaarina

Ylös