– Miten riskiryhmiin kuuluvat opettajat, hoitajat ja lääkärit huomioidaan työpaikoilla, Päivi Räsänen kysyy
14.5.2020 klo 19:05 Eduskunta Samuli Rissanen
Lapset ja opettajat ovat palanneet kouluihin. Räsänen arvioi, että monille se varmasti on ollut ilon päivä, mutta joukossa on niitäkin riskiryhmiin kuuluvia opettajia, jotka ovat kertoneet jopa anoneensa palkallista virkavapaata välttyäkseen riskeiltä, mutta eivät ole saaneet. (Kuva:Samuli Rissanen)
Koulut avaituivat suuressa laajudessa tänään, mutta kaikille se ei ole ollut ilon päivä. – Riskiryhmiin kuuluu opettajia, jotka ovat kertoneet jopa anoneensa palkallista virkavapaata välttyäkseen riskeiltä, mutta eivät ole saaneet, Päivi Räsänen kertoo.
Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen muistutti eduskunnan kyselytunnuilla, että samaan aikaan kun yli 70‑vuotiaat on ohjeistettu melko tiukkoihin karanteeninomaisiin oloihin, lähes samanikäiset yli 60‑vuotiaat, jopa riskiryhmiin kuuluvat hoitajat ja lääkärit eivät käytännössä ole saaneet vapautuksia niistäkään työtehtävistä, joissa hoidetaan suoraan koronapotilaita.
Lääkäriliiton selvityksen mukaan kaksi kolmasosaa riskiryhmiin kuuluvista lääkäreistä ei ollut saanut siirtoa muihin tehtäviin.
Esimerkiksi Lääkäriliiton selvityksen mukaan kaksi kolmasosaa riskiryhmiin kuuluvista lääkäreistä ei ollut saanut siirtoa muihin tehtäviin.
Tänään lapset ja opettajat ovat palanneet kouluihin.
Räsänen arvioi, että monille se varmasti on ollut ilon päivä, mutta joukossa on niitäkin riskiryhmiin kuuluvia opettajia, jotka ovat kertoneet jopa anoneensa palkallista virkavapaata välttyäkseen riskeiltä, mutta eivät ole saaneet.
– Ja kun opetusministeri Li Andersson ja myös ministeri Krista Kiuru ovat vakuuttaneet myös eduskuntaa siitä, että riskiryhmiin kuuluvat opettajat ja terveydenhuollon henkilöt huomioidaan, niin mitä te vastaatte nyt näille ihmisille, Räsänen kysyi
Opetusministeri Li Andersson vastasi riskiryhmiin kuuluvien opettajien tilanteesta.
– On hyvin selvästi linjattu, että se on arvio, joka tehdään työterveyshuollossa ja sitten työnantajan kanssa yhteistyössä pitää selvittää, onko mahdollista siirtää henkilöä muihin tehtäviin.
– Olen kuullut esimerkkejä opettajista, joille on annettu mahdollisuus myöskin opettaa etäyhteyksien kautta edelleen siitä syystä, että kuuluvat riskiryhmiin, hän sanoi.