Syöpää sairastavan kannattaa lähteä liikkeelle – Nyt vietetään Euroopan syöpäviikkoa

25.5.2020 klo 11:31 Hyvinvointi KD Lehti

Euroopan syöpäviikkoa vietetään toukokuun viimeisellä viikolla. Syöpäjärjestöt kannustaa syöpäviikolla syöpään sairastuneita lähtemään ulos lenkille.

Liikunnan myönteisistä vaikutuksista syöpää sairastavilla on saatu viime vuosina runsaasti tutkimustuloksia. Muissa Pohjoismaissa syöpään sairastuneita on kannustettu harrastamaan liikuntaa jo pitkään, mutta Suomessa sitä vasta aloitellaan.

– Liikunta parantaa syöpään sairastuneiden fyysistä toimintakykyä, lihasvoimaa, kehonkoostumusta ja elämänlaatua sekä lievittää hoitojen aiheuttamaa uupumusta. Liikuntaa harrastavien elinajan ennuste on parempi kuin liikuntaa harrastamattomien. Myös voimaharjoittelu on suotavaa lihasmassan lisäämiseksi, sanoo syöpätautien erikoislääkäri Heidi Penttinen Syöpäjärjestöistä.

Liikunta vaikuttaa syöpäsairauden etenemiseen sekä syöpähoitojen tehoon. Potilaat, joilla on lihasmassaa kestävät hoitoja paremmin ja toipuvat niistä paremmin.

Potilaat, joilla on lihasmassaa kestävät hoitoja paremmin ja toipuvat niistä paremmin.

Syöpään sairastuneen olisi hyvä liikkua päivittäin hoitojen aikana. Heti hoitojen jälkeen ei välttämättä jaksa.Jos ei ole harrastanut liikuntaa aiemmin, kannattaa aloittaa esimerkiksi kävelylenkeillä. Hyvää harjoitusta ovat myös useimmat kodin arkiaskareet tai pyöräily.

– Rankkakaan liikunta ei ole kiellettyä, liikkuessa saa tulla hiki, sanoo Heidi Penttinen.

Nyt koronaviruspandemian aikana kannattaa liikkua yksin tai yhdessä läheisen kanssa, mutta muuten myös ryhmäliikunta on suositeltavaa.

Sairastuneilla saattaa olla mielikuva, että hoitojen aikana pitäisi ottaa rauhallisesti ja lepäillä, mutta se ei ole totta. Omien voimien mukaan kannattaa liikkua. Jopa syöpään usein liittyvä uupumus helpottaa liikunnalla.

Todella uupunut potilas ei toki jaksa liikkua pitkiä jaksoja kerrallaan, mutta pienetkin liikuntahetket auttavat.

– Todennäköisesti liikunta helpottaa uupumusta, sillä liikunta vähentää yleisesti kehon tulehdustilaa, parantaa mielialaa ja unta.

Liikunnan harrastajilla säilyy yleiskunto parempana myös hoitojen aikana. Hyväkuntoinen kestää hoidot paremmin.

Liikunnallinen elämäntapa myös ennaltaehkäisee syöpiä, tämä on tiedetty jo pitkään.

Liikunnallinen elämäntapa myös ennaltaehkäisee syöpiä, tämä on tiedetty jo pitkään. Arvioidaan, että liikunnallisen elämäntavan yleistyminen voisikin vähentää uusia syöpätapauksia Euroopassa jopa 9-19 prosenttia.

Ylös