Tähän asti eurossa, ei pitemmälle

30.5.2020 klo 08:34 Mielipiteet & Blogit Lukijalta

EU:n komissio esitteli Euroopan parlamentin istunnossa 27.5. hurjaa velkapakettiaan. EU:n ”omien varojen” kattoa nostettaisiin kahteen prosenttiin EU:n bkt:sta, ja sitä vastaan otettaisiin 750 miljardia euroa lainaa eurobondeilla.

Komissio esittää lisää ”omia varoja”. EU:n verotusoikeuden laajentaminen olisi iso harppaus kohti liittovaltiomaisuutta.

Suosittelen 27.5. EP:n istuntotallenteen katsomista parlamentin sivuilta. Parlamentin keskustelussa kehdattiin jo moittia pakettia liian pieneksi. Lisää odotetaan EKP:lta, joka ostanee edelleen sadoilla miljardeilla euroilla entistä heikompien jäsenmaiden ja yritysten velkapapereita.

Jo nyt puhuttiin siitä, kuinka ”itsekkäät maat” estävät velkojen anteeksiannon. Eivätkö itsekkäitä ole maat, joiden kansalaisten nettovarallisuus on suomalaisia suurempi, ja jotka kinuavat toisia takaamaan velkojaan, eivätkä halua sopeuttaa taloudenpitoaan?

Italialla on joko EKP-velkaa tai pääosin kotimaista velkaa ja sillä on rakennettu Italian varallisuus. Kuka enää uskoo, että Italia koskaan taipuu välttämättömään talouskuriin?

Olen toivonut, että tiukkaa linjaa vetämällä Suomi – yhdessä toisten maksajamaiden kanssa – voisi estää lisääntyvän yhteisvastuun. En enää uskalla toivoa.

Suomen olisi mahdollista vetää tiukkaa linjaa EU:n perussopimusten nojalla, mutta EU:n yhteisvastuun kasvattamista kannattavilta puolueilta (Vihreät, Vas, Rkp, Sdp, Kok) ei voi sitä odottaa. EU:n yhteisvastuu kasvaa anna-pikkusormi-vien-koko-käden -menetelmällä. Suomen käsi on kyynärvartta myöden menossa.

Suomen Kristillisdemokraatit on ollut järkevän maltillinen EU-politiikassaan. Vaikka emme kannattaneet jäsenyyttä EU:ssa emmekä eurossa, olemme yrittäneet suhtautua rakentavasti, ja pitää kiinni Suomen tekemistä sopimuksista. Saada jäsenyydestä parhaan hyödyn irti ja edistää hyviä asioita. Esimerkiksi hyvää komission uudessa ehdotuksessa on yhteisen tutkimusohjelman lisärahoitus, mutta senkin voisi toteuttaa ilman velkapakettia.

Nyt tilannearvion on pakko muuttua. On toivotonta, että EU:ssa rikotaan sopimuksia räikeästi. Kasvu- ja vakaussopimus on roskakorissa ja perussopimuksilla pyyhitään lattiaa. Saksan perustuslakituomioistuin on oikeassa: EKP on rahoittanut jäsenmaita ja sen perussopimukset kieltävät. Uudessa paketissa EU rahoittaisi jäsenmaita suoraan.

Kun sopimuksilla ei ole enää väliä, tulee seinä vastaan.

Suomen täytyy kieltäytyä uusista velkarahastoista. Euroopan talous- ja rahaliitto EMU:n suhteen on laitettava kova kovaa vastaan ja alkaa ajaa eroa eurosta. EU on Suomelle niin tärkeä markkina-alue, että siitä ei kannata erota. Sen sijaan EU:n velkarahastojen ja EKP:n tuhansien miljardien eurojen vastuista on syytä erota ennen kuin Italia romahtaa.

Esa Erävalo
KD Lohja

 

Ylös