”Miksi hallitus salailee tapaa, jolla se on mennyt EU:n kriisirahastoihin mukaan?” – Hallitusta pitkään salamyhkäisyydestä epäillyt Essayah vaati vastauksia

11.6.2020 klo 16:49 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on penännyt hallitukselta vastauksia liittyen EU:n takaus- ja kriisilainoihin kerta toisensa perään.

– Olen kysynyt tätä edelliseltä valtiovarainminsteriltä ja nyt kysyn koko hallitukselta: Miksi hallitus salailee tapaa, jolla se on mennyt kriisirahastoihin mukaan ja miksi se ei anna eduskunnalle tietoja.

Essayah muistutti jälleen eduskunnan kyselytunnilla perustuslakivaliokunnan edellyttäneen selkeästi, että EVM:stä annettavien terveysperusteisten kriisilainojen kohdalla on mukana oltava talouspoliittinen ehdollisuus.

– Käsittääkseni Suomi on hyväksynyt paketin, jossa ei ole mukana talouspoliittista ehdollisuutta, Essayah sanoi.

Hän muistutti, että kun EUCovid19-takuurahastossa on kysymys hyvin korkeariskisistä lainoista, eduskunta ei vieläkään ole saanut vastausta siihen kysymykseen, onko Suomi ollut ensimmäisten joukossa liittymässä siihen.

– Eduskunnan perustuslakivaliokunta edellytti, että Suomi ei ole ensimmäisten joukossa mukana.

EU:n elpymisrahasto on muuttamassa unionin suuntaa velka- ja tulonsiirtounioniksi

Hallitus on hänen mukaansa toiminut kyseenalaisesti siinäkin, että leimasi EU:n elpymisrahastoon liittyvän asiakirjan vaitelaisuuden piiriin.

Elpymisrahasto on historiallisen suuri, johon liittyy perussopimuksiin liittyviä ongelmia ja perustuslakivaliokunnan esille tuomia ongelmia.

– Se on muuttamassa unionin suuntaa velka- ja tulonsiirtounioniksi. Tämän asiakirjan hallitus halusi kokonaisuudessaan laittaa vaiteliaisuuden piiriin. Tässä on tapahtunut virhe.

Essayah muistutti hallitusta, että hän on ollut kysymyksineen liikkeellä kerta toisensa jälkeen, saamatta vastausta.

– Olen kysynyt tätä edelliseltä valtiovarainminsteriltä ja nyt kysyn koko hallitukselta: Miksi hallitus salailee tapaa, jolla se on mennyt kriisirahastoihin mukaan ja miksi se ei anna eduskunnalle tietoja.

Ylös