– Käräjäsali ei ole oikea paikka ratkoa poliittisia, akateemisia tai Raamatun tulkintaan liittyviä kiistoja, Päivi Räsänen sanoo

24.6.2020 klo 13:07 Eduskunta Samuli Rissanen

– Ajattelen, että lähtökohtaisesti käräjäsali ei ole oikea ratkoa poliittisia, akateemisia tai vaikkapa Raamatun tulkintaan liittyviä kiistoja. Nämä ovat keinoja, joita käytetään diktatuurissa ei demokratiassa, kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoo.

– Jos tässä (Mäenpään tapauksessa) avattaisiin pää eduskuntapuheiden ruotimiseen käräjäsaleissa, sananvapautta kavennettaisiin helposti itsesensuurin kautta, Räsänen sanoo.

Hän pitää tämänkaltaista kehitystä vaarallisena.

Jos kansalaisten vaaleissa ilmaisema ääni ei kuulu eduskunnassa, se voi johtaa vieraantumiseen demokratiasta.

– Kansanedustajat edustavat Suomen kansaa. Jos kansalaisten vaaleissa ilmaisema ääni ei kuulu eduskunnassa, se voi johtaa vieraantumiseen demokratiasta.

Räsäsen mielestä edustaja Mäenpään puheenvuoro vieraslajeista näyttää saaneen syvempää tulkintaa kuin istunnossa sen kuulijat osasivat ymmärtää.

Puhemies ei reagoinut tuoreiltaan puheeseen eikä se herättänyt debattia kansanedustajien keskuudessa.

Räsäsen muistutti, että edes valtakunnansyyttäjän näkemyksen mukaan Mäenpään puheessa ei ole kyse vakavimmista vihapuheen muodosta.

– Eduskuntakeskustelussa tapahtuu monesti epäasiallisuuksia, mutta kynnys niiden viemisestä käräjäsaleihin pitäisi pitää korkeana, hän sanoo.

 

Ylös