Salon kaupunki jätti liputtamatta ja some-liputtamatta Pride-viikolla – KD:n Kalle Tekkala kertoo taustat

12.9.2020 klo 09:15 Politiikka Kristiina Kunnas

Salon kaupunginhallituksen jäsenelle Kalle Tekkalalle on satanut poikkeuksellisen paljon kuraa niskaan tällä viikolla. – Mutta myös kannustusta ja tsemppiviestejä on tullut paljon.

Tekkalan esitys sai aikaan sen, ettei Salon kaupunki osallistunut Pride-viikkoon edes some-liputuksella.

Kalle Tekkala on nyt tuttu nimi Salossa. Kaupunginhallituksen KD-jäsen, Kristillisdemokraattien varavaltuutettu, sai aikaan ison kohun.

– Tai oikeastaan sen aiheutti minun esitykseni, ja lopulta kaupunginhallituksen äänestys, Tekkala muistuttaa.

– Esitin vain, että koska ei ole liputusohjeita, niin tasapuolisuuden nimissä ei tehtäisi myöskään some-nostoja, Tekkala tiivistää Salossa viime viikolla syntyneen kohun.

Tilanne lähti siitä, että kaupunginhallitus käsitteli Vihreiden hallitusaloitetta, jossa haluttiin Salon kaupungin liputtavan Pride-viikolla.

– Siihen virkamies esitti, ettei Salon liputusohjeissa ole ohjeistusta tällaiseen. Mutta lähdetään valmistelemaan sitä ja tämän vuoden osalta valmistellaan Pride-tapahtuman huomioimista vaihtoehtoisilla tavoilla Salon kaupungissa, kuten esimerkiksi teemaa tukevilla sosiaalisen median nostoilla.

Tekkala esitti, että tämä edellämainittu kohta poistetaan esityksestä.

– Koska someliputus on nykyaikana tavoittavampaa kuin fyysinen liputus esitin, että kohta ”tämän vuoden osalta valmistellaan Pride-tapahtuman huomioimista vaihtoehtoisilla tavoilla Salon kaupungissa, kuten esimerkiksi teemaa tukevilla sosiaalisen median nostoilla” poistetaan esityksestä, Tekkala kertoo.

– Pride-liputukseen palataan sitten, kun kaupunki on saanut valmisteltua uudet liputusohjeet, jotka tasapuolisesti ja -arvoisesti ottavat huomioon muutkin aatteelliset liikehdinnät, liikkeet, puolueet ja yhdistykset, joiden puolesta saatetaan tulevaisuudessa haluta kaupungin liputtavan, Tekkalan esityksessä sanottiin.

Niinpä kaupunginhallituksessa äänestettiin. Tekkalan esitys voitti pohjaesityksen 9–3, yhden äänestäessä tyhjää. Sen jälkeen äänestettiin Vihreiden lisäesityksen, jossa olisi liputettu tänä vuonna yhdellä Pride-lipulla, ja Tekkalan esityksen välillä. Sen Tekkala voitti kaupunginhallituksessa 10–3.

Media ja ihmiset riehaantuivat. Salon Seudun Sanomissa julkaistiin iso uutinen, ja jossakin kommenteissa Salon väitettiin taantuvan keskiaikaiseksi kaupungiksi.

Media ja ihmiset riehaantuivat. Salon Seudun Sanomissa julkaistiin iso uutinen, ja jossakin kommenteissa Salon väitettiin taantuvan keskiaikaiseksi kaupungiksi. Mutta Tekkalalle löytyi myös paljon tukijoita.

– Esitykseni ja päätös perustuivat tasa-arvoon. Kaikkien aatteellisten liikkeiden kesken pitäisi olla tasapuolinen, mikäli kaupunki liputtaa, Tekkala toteaa.

– Minkä puolesta kaupunki, julkinen toimija, voi liputtaa? Tekkala kysyy.

Mediassa ja sosiaalisessa mediassa Tekkalan esitys väännettiin väkisin vastakkainasetteluksi.

– Se on harmittanut, että on ymmärretty niin väärin, mitä olen esittänyt ja mitä on päätetty. En ollut vastustamassa seksuaalivähemmistöjä tai ketään muutakaan – jos joku niin väittää, se ei pidä paikkaansa. Mutta jos julkinen toimija lähtee liputtamaan, on oltava tasapuolinen.

Kaikkien aatteellisten liikkeiden kesken pitäisi olla tasapuolinen, mikäli kaupunki liputtaa.

– En odottanut ihan näin suurta kohua, Tekkala, 37,  toteaa.

Hän työskentelee työnjohtajana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin logistiikkakeskuksessa.

Tukea Pride-liputuksen kaatajalle on tullut haukkujen ohella, jopa yllättävän paljon.

– Minua ei kukaan ole tullut suoraan haukkumaan, mutta epäsuorasti näin on tehty sitäkin enemmän somessa ja lehdessä.

– Ne jotka ovat lähestyneet minua, ovat poikkeuksetta antaneet positiivista palautetta – myös muiden puolueiden kannattajakentästä.

 

Kalle Tekkala, ”Pride-liputuksen kaataja”

• 37-vuotias suursalolainen, syntyisin Halikosta
• Salon kristillisdemokraatti-varakaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen
• naimisissa, kahden pienen lapsen isä
• työnjohtaja sairaanhoitopiirin logistiikkakeskuksessa

 

Mediassa ja sosiaalisessa mediassa Kalle Tekkalan esitys väännettiin väkisin vastakkainasetteluksi. – Se on harmittanut, että on ymmärretty niin väärin, mitä olen esittänyt ja mitä on päätetty. Esitykseni ja päätös perustuivat tasa-arvoon. Kaikkien aatteellisten liikkeiden kesken pitäisi olla tasapuolinen, mikäli kaupunki liputtaa, Tekkala sanoo. (Kuva Mimosa Helander)

 

Antero Laukkasen mielestä Salo toimi oikein ja tasa-arvoisesti

Kansanedustaja Antero Laukkanen ottaa kantaa Salon päätökseen ja tasa-arvoon. – Voi olla tasa-arvon kannattaja osallistumatta Pride-tapahtumiin, Laukkanen sanoo ja pitää Salon toimintaa hyvänä. Lue artikkeli täältä

Ylös