Antero Laukkanen Salon päätöksestä olla liputtamatta Pride-liikkeen juhlaviikolla: ”Salo on moderni ja moniarvoinen, ei yhden aatteen kaupunki”

12.9.2020 klo 10:42 Politiikka Kristiina Kunnas

Kansanedustaja Antero Laukkanen muistuttaa, että tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kannattaja voi olla sellainenkin, joka ei osallistu Pride-marssille. Hän ottaa kantaa Salon kaupunginhallituksen päätökseen olla liputtamatta Pride-viikolla, ja siitä nousseeseen kohuun.

Kansanedustaja ja lakivaliokunnan jäsen Antero Laukkanen on salolaisten naapuri, sillä hän viettää vapaa-aikaansa Someron Somerniemellä.

Salon kaupunginhallitus teki Kristillisdemokraattien Kalle Tekkalan esityksestä äänestyksen jälkeen päätöksen, ettei kaupunki edes some-liputa Pride-viikolla. Kohu valmis. Esimerkiksi vihreät kommentoivat päätöstä nimeämällä Salon pimeäksi keskiaikaiseksi kaupungiksi, koska kaupunki ei virallisesti liputa Pride-liikkeen juhlaviikolla. Tästä kertoi Salon Seudun Sanomat 4. syyskuuta.

Laukkasen mielipidekirjoitus julkaistiin Salon Seudun Sanomissa.

– On surullista, että kirjoittajien nykyaikaisuus ja suvaitsevaisuus-käsitys on kaventunut Pride-liikkeen kokoiseksi. Tämä vihreän liikkeen ja Pride-yhteisön tuottama henkinen paine, lähes pakko-osallistaminen pride-juttuihin, jotta todistaisi suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa, alkavat olla ahdistavaa, jokavuotista pakkosyöttöä, kaiken median voimalla, Laukkanen suomi.

– Ovatko tosiaan yhdenvertaisuus, tasa-arvo, suvaitsevaisuus ja oikeudenmukaisuus kutistuneet pride-aatteen kokoisiksi ja näköisiksi? Onko tosiaan niin, että yritysten ja kirkon ainoa tapa todistaa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, on julkisesti tukea Pride-yhteisön toimintaa?

– Onneksi näissä länsimaisen yhteiskunnan peruspylväissä on kysymys paljon suuremmista arvoista kuin osallistumisesta pride-toimintaan, Laukkanen muistuttaa.

Laukkanen kirjoitti mielipiteessään hyville salolaisille.

– Tässä tulee ilosanoma vailla vertaa: yhdenkään ihmisen ei tarvitse kokea alamittaisuutta yhdenvertaisuudessa, tasa-arvossa, suvaitsevaisuudessa ja oikeudenmukaisuudessa, vaikka ei osallistu ja tue Pride-yhteisön tavoitteita ja toimintaa, tai vaikka ei osallistu Pride-marssiin.

Laukkasen mielestä yrityksille ja kirkoille pitää painottaa, ettei ole yhtään vähemmän yhdenvertaisia, tasa-arvoisia, suvaitsemattomia tai epäoikeudenmukaisia, vaikka ei tue Pride-yhteisön toimintaa, ja vaikka ei osallistu siihen.

Jokainen yritys ja yhteisö voi oman toiminnan arvoja ja periaatteita kuvatessaan kertoa olevansa toiminnassaan yhdenvertainen, suvaitsevainen, tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen. Tämän toteuttamiseen ei tarvita Pride-yhteisön toimintaan osallistumista.

Olisi hienoa, jos yritykset keskittyisivät palkkatasa-arvon toteuttamiseen yhtä suurella näkyvyydellä ja tarmolla kuin Pride-yhteisön tukemiseen.

– Julkisilla varoilla toimivien toimijoiden ja yritysten olisi hyvä pysyä neutraalilla maaperällä ja näin kunnioittaa kaikkien asukkaiden ja asiakkaidensa arvoja ja keskittyä omien arvojensa soveltamiseen työyhteisössä. Kun yritys päättää tukea Pride-tapahtumaa, se samalla laittaa työntekijänsä hankalaan välikäteen, koska oletus on, että myös he tukevat työnantajansa arvovalintoja.

– Olisi hienoa, jos yritykset keskittyisivät palkkatasa-arvon toteuttamiseen yhtä suurella näkyvyydellä ja tarmolla kuin Pride-yhteisön tukemiseen. Sillä olisi suuri vaikutus yhteiskunnallisen yhdenvertaisuuden toteutumisessa, ja se vahvistaisi kotitalouksia taloudellisesti.

Laukkanen huomauttaa, ettei Pride-yhteisö ole yhteiskunnan tilan mittari.

– Olkaamme vapaita olemaan osallistumatta ja olemaan silti tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kannattajia, hän haastaa.

Laukkasen mielestä Salon kaupunginhallitus teki vastuullisen ja kypsän päätöksen.

– Salo on moderni ja moniarvoinen kaupunki, ei yhden aatteen kaupunki.

Tekkala kertoo taustat

Kristillisdemokraattien Salon varakaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Kalle Tekkala, 37, kertoo kohun taustat, eli tekemästään esityksestä sekä tapahtumien kulusta kaupunginhallituksessa. Lue artikkeli täältä

 

 

Ylös