”Koronan eteneminen riippuu meistä ihan jokaisesta”- Lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus muistuttaa yksilönvastuusta

14.9.2020 klo 18:50 Kotimaa Kristiina Kunnas

Kansanedustaja ja erikoislääkäri Sari Tanus vetoaa jokaiseen suomalaiseen. – Pidetään huoli, että varomme ja suojaudumme, Tanus sanoo.

– Kesällä tartunnat olivat aivan yksittäisissä henkilöissä, mutta sitten elokuusta alkaen luvut ovat lähteneet valitettavasti uudelleen nousuun.

– Varsin huolestuttavalta näyttää tilanne, lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus huomauttaa.

Hän on KD-Kompassi -ohjelmassa haastateltavana maanantai-iltana 14. syyskuuta klo 22.40. Voit kuunnella koko haastattelun myös täältä

Tanuksen mukaan koronan toisen aallon luvut ja tartunnat riippuvat toki virallisista päätöksistä, rajauksista ja ohjeistuksista, mutta myös jokaisesta meistä.

Koronan toisen aallon luvut ja tartunnat riippuvat toki virallisista päätöksistä, rajauksista ja ohjeistuksista, mutta myös jokaisesta meistä.

– Siis aivan jokaisesta kansalaisesta! Meidän täytyy muistaa, että virus jyllää, sitä on lähellämme. Maskia pitää käyttää, turvavälejä pitää, käsiä pestä – ja pysyä kotona, mikäli oireita on, Tanus listaa.

Suu-nenäsuojien ympärillä oli vielä keväällä Tanuksen mielestä jopa hämmentävä myllerrys.

– Niiden käyttäminen on hyvä lisäsuoja muiden toimenpiteiden ohella. Kaikissa niissä tilanteissa, joissa emme voi pitää kunnollista turvaväliä, ilman muuta suosittelen käyttämään.

Tanus suosittaa lataamaan Koronavilkku-sovelluksen.

– Itsekin näin heti ensimmäisenä päivänä tein.

Jonot perusterveydenhoitoon ovat korona-aikana kasvaneet.

Millainen hoivavelka on muodostumassa, kansanedustaja Sari Tanus?

– Keväällä oli ymmärrettävää, että kiireetöntä hoitoa ajettiin alas, että pystyttiin kouluttamaan henkilökuntaa. Nyt tilanne on jo toinen.

– On äärettömän tärkeää, että tutkimuksiin, määräaikaiskontrolleihin ja leikkauksiin, niin ehdottomasti kannustan menemään toimenpiteisiin. Perussairauksien pitää olla hyvin hoidettuina myös koronan varalta, Tanus huomauttaa.

Hoitovajetta on kertynyt.

– Kun tautitilanne on nyt rauhallisempi, on jonoja jo purettava, Tanus vaatii.

Yksinäisiä ja vanhuksia ei saa jättää yksin.

– Pidetään huoli myös yksin jäävistä. Aina löytyy keinoja turvallisiin tapaamisiin, Tanus rohkaisee.

KD-Kompassi -ohjelman haastattelussa lääkäri-kansanedustaja pohtii myös julkisuutta saaneista DNR- eli elvytyskielto-päätöksistä, joita on tehty vastoin potilaan ja hänen omaisensa tahtoa.

– Tätä päätöstä ei koskaan saisi tehdä pikaisesti puhelinkeskustelun perusteella. Lähtökohtaisesti pitää tavata potilas ja keskustella kasvotusten myös omaisten kanssa, Tanus vaatii.

Sari Tanus ja koronatilanne, yksilönvastuu, yksinäisten muistaminen sekä DNR-päätösten vastuullisuus KD-Kompassi -ohjelmassa

Lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus on KD-Kompassi -ohjelman vieraana ma 14. syyskuuta Radio Deissä klo 22.40. Merja Eräpolku haastattelee. Voit kuunnella ohjelman myös täältä

 

 

 

 

 

Ylös