Hurtig: Säästökohteita, joihin kaikki olisivat tyytyväisiä

8.10.2020 klo 14:59 Mielipiteet & Blogit Lukijalta

Lähes kaikissa kunnissa mietitään säästökohteita. Lautakunnille annetaan säästötavoitteet, joiden toteuttaminen ei naurata niitä joita säästö koskee. Koulujen lakkautukset, lomautukset, irtisanomiset, määrärahojen leikkaukset ym aiheuttavat palveluiden heikentymistä ja pahaa mieltä.

Löytyisikö säästökohteita, jotka lähes kaikki voisivat tyytyväisinä hyväksyä?

Yle:n uutisen mukaan Hailuodon kunnassa on kunnanjohtaja Aki Heiskasen johdolla pienillä, edullisilla toimenpiteillä saavutettu todella isot säästöt. Sairauspoissaolopäivät on kahdessa vuodessa vähentynyt 26 päivästä vuodessa 6 päivään työntekijää kohti. Heiskasen mukaan hänen reseptinsä poissaolojen vähentämiseen on yksinkertainen: ne vähenevät, kun työntekijä voi hyvin ja johtaminen on oikeudenmukaista.,

Kunnanjohtajan mukaan mielenterveysperusteisten sairauslomien kasvu johtuu siitä, että työstä on kadonnut hallinnan tunne. – Kun joku on poissa, työt kaatuvat jonkun toisen niskaan. Se rasittaa, ja pian hänkin uupuu. Sitten tarvitaan sijaisia, sanoo Heiskanen.

Mitä Hailuodossa on tehty? Esimerkiksi kunnan työntekijät saavat käyttää tunnin työaikaa liikuntaan joka viikko. Lisäksi heillä on 75 euron arvoiset liikuntasetelit ja ilmainen kuntosali. Osa pääsi maksuttomalle kehonhallinnan kurssille. Kunnan kaikki parikymmentä lähihoitajaa suunnittelevat omat työvuoronsa itse.Lopputuloksena on työvuorolista, johon kaikki ovat tyytyväisiä, koska ovat voineet vaikuttaa siihen.

Rovaniemellä ja Torniossa on vuosittain n 15 sairauspoissaolopäivää per työntekijä. Kun ne saadaan putoamaan Hailuodon 6 sairauspoissaolopäivän tasoon säästöt ovat hurjia. Yhden sairauspoissaolopäivän kustannuksella n 300 eurolla, Rovaniemellä säästöä tulisi n 8 miljoona euroa / vuodessa (noin 28000 sairauspoissaolopäivää vähemmän vuodessa). Torniossa vastaavasti säästöä tulisi noin 4 miljoonaa euroa vuodessa (noin 13 000 sairauspoissaolopäivää vähemmän vuodessa). Näiden säästöjen avulla voitaisiin uudestaan harkita esimerkiksi koulujen lakkauttamisia ja muita kipeitä leikkauksia.

Hyvinvoinnin lisääntyminen näkyy myös työnteon tuottavuuden kasvuna, ja se koituisi kaikkien kuntalaisten hyväksi.

PS. Valtakunnan tasolla säästö on vuositasolla noin miljardin euron luokkaa.

Erkki Hurtig 
Tornio, KD:n puoluehallituksen jäsen

Ylös